TÜPRAŞ’ta işçiler imzalanan sefalet sözleşmesine karşı eylemde…

“TÜPRAŞ işçisi direnişe, sefalet sözleşmesi çöpe”

Yaklaşık dört bin TÜPRAŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi bugün sabaha karşı imzalandı. Zam oranı %35 olarak belirlenirken, Tüpraş işçileri sözleşmeyi protesto eylemlerine başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Mayıs 2025
  • 10:11

Yaklaşık dört bin TÜPRAŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi bugün sabaha karşı imzalandı. Zam oranı %35 olarak belirlenirken, sözleşme yine üç yıllık olarak devam edecek.

Grev yasağı ve Yüksek Hakem kıskacında yürütülen TİS sürecinin başından beri Koç sermayesi dayatmalarını sürdürdü. Bu duruma Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçileri dört rafineride birden, cılız da olsa, eylemlerle karşılık verdi. Toplamda işçilerin örgütlülük ve mücadele düzeyi bakımından zayıflığı ve sendikanın tutumları sermayenin sefalet dayatmasını kolaylaştırdı.

Petrol-İş Sendikası ile Koç yönetimi arasında günlerdir süren toplantılarda ilerleme kaydedilemedi. Arabulucu sürecinin bitiyor olması ve Yüksek Hakem Kurulu sürecine geçilecek olması nedeniyle toplantılar sıklaşmıştı. Bugün sabaha karşı saat 04.00’te biten görüşmede anlaşma imzalandı.

İmzalanan TÜPRAŞ toplu sözleşmesinin detayları:

Ücret artışları:

Altı ay: %35

Altı ay: %24

Altı ay: Enflasyon oranı + %4

Altı ay: Enflasyon oranı

Altı ay: Enflasyon oranı + %6

Altı ay: Enflasyon oranı

Sosyal Yardımlar:

Birleştirilmiş sosyal yardım: 5.110 TL

Ramazan Bayramı yardımı: 5.000 TL

Kurban Bayramı yardımı: 5.000 TL

Yemek: 250 TL

Kocaeli’de işçiler E-5 kapattı

Kocaeli Rafinerisi’nde anlaşmaya tepki gösteren işçiler, işbaşı yapmayacaklarını ilan ederek sendikacıları göreve çağırdı. Rafinerideki işçiler, sözleşmeyi kabul etmeyerek yürüyüşe başladı. Polisin biber gazlı saldırısına rağmen işçiler barikatı aşarak yürüyüşe devam etti.

Kocaeli’de işçilerin yol kapama eyleminin ardından işçiler dışarıya ürün sevkiyatını durdurdu. İşçilerin bekleyişi sürüyor.

Aliağa’da işçiler Demokrasi Meydanı’na yürüdü

Petrol-İş Aliağa Şube yönetimi sözleşmeyi imzalamadı.  Sözleşmeye tepki gösteren işçiler önce rafineri içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Ama kapı önünde bekleyen işçiler daha sonra coşku içinde Aliğağa Demokrasi Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yol boyunca sefalet sözleşmesini protesto eden işçiler, "TÜPRAŞ işçisi direnişin simgesi", "Zafer direnen işçinin olacak”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” gibi sloganlar atarak Aliağa Meydanı’na vardı. Yol boyunca Aliağa’da oturanlar ve araçlarında bulunanlar TÜPRAŞ işçilerine destek verdi.

Aliağa Meydanı’nda sendika temsilcileri TÜPRAŞ önüne döneceklerini duyurdu. Ancak işçiler bu duruma tepki gösterdi ve “Ne konuşacaksak burada konuşalım” diyen işçiler meydanda kalarak sefalet sözleşmesine tepkilerini sürdürdü.

“Son sözü işçiler söylemeli”

Ege İşçi Birliği, “TÜPRAŞ'ta Koç sermayesi kendi programını dayattı! Son sözü işçiler söylemeli” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“(...) Başından da ifade ettik, %70’e karşılık %30 diyen bir anlayış ile pazarlık olmaz; mücadele programı ve kararlılık gerekir. Koç, başından beri süreci tıkamak için elinden geleni yaptı. Biz ise mücadeleyi konuşmak yerine, %30 ve Yüksek Hakem ne verir tartışmalarında kaldık. Kararlı bir program ve somut, etkili eylemler olmadıkça Koç daha da özgüvenli hareket ederek bizi kırıntı düzeyinde pazarlık sınırında tutmayı başardı.

Ama son söz hâlen söylenmedi.

Belirleyici olan masa başı değil, işçinin kararlı ve birlikte mücadelesidir. Tarih, bunu hem TÜPRAŞ işçisine hem de işçi sınıfına defalarca göstermiştir.

Şimdi yapılması gereken, bu sefalet sözleşmesini reddetmek ve dört rafineri bir araya gelerek ortak bir mücadele programı hazırlamaktır. Ülkenin en stratejik işletmelerinden birinde çalışan TÜPRAŞ işçileri kararlı davranırsa TÜPRAŞ sermayesi ve AKP iktidarını dize getirecek güce sahiptir.

Unutulmamalıdır ki yasal engeller sadece sermayeyi korumak, işçi sınıfının mücadelesi zayıflatmak için vardır. TÜPRAŞ işçisi fiili meşru mücadeleyi esas alarak taleplerinin arkasında kararlıkla durmalıdır."

“TÜPRAŞ işçisi direnişe, sefalet sözleşmesi çöpe” diyen Petrokimya İşçileri Birliği, yaptığı paylaşımla işçilerin taleplerini şöyle duyurdu:

"İnsanca yaşanabilir ücret

İki yıllık sözleşme

Tüm işçilere iş güvencesi”

Kızıl Bayrak / İzmir