Mamak Kültür-Sanat Festivali haftasonu yapılacak final etkinliklerine yoğun hazırlıklarla devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren günü planlayan ve etkinlik hazırlıklarına başlayan İşçi Kültür Evi çalışanları akşam festival alanına gittiklerinde günlerdir festivali takip eden pek çok gencin gönüllü emeklerini seferber etmesiyle çalışmalarını büyütüyor. Stand ve etkinlik hazırlıklarını gençlerle birlikte tamamlandı. Eşyaların taşınmasından, çadırın kurulmasına, çay servisinden etkinlik borşürü dağıtımına, Kızıl Bayrak satışına kadar pek çok genç bugün festivalin dördüncü günü çalışmalarına aktif şekilde katıldı.
Festivalin 4. gün etkinliği olan “Kapitalizm, Futbol ve Direniş” başlıklı taraftar forumu planlanan taraftar gruplarının etkinliği katılamamasına rağmen aksatılmadan gerçekleştirildi. “Futbol borsada değil, arsada güzel!” şiarıyla çağrısı yapılan forum bir buçuk saatlik geniş katılımlı tartışmalar sonrasında sona erdi.
Festivalin başından bu yana süren sermaye devletinin saldırıları festivalin dördüncü gününde elektrik kesintisi ile sürdürülmeye çalışıldı. Buna karşın jeneratörleri ile alanda eksiksiz şekilde faaliyetini sürdüren Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları forum ardından bu baskılara bir yanıt olarak festival programını saat 23.00'a kadar çekti.
Kapitalizme inat amatör, kolektif, kadınlı-erkekli bir futbol
Futbolun günlük hayatımızda ne kadar yer kapladığı ve bugün en çok takip edilen spor dallarından biri olarak bireylerle, devletle, politikayla, parayla ve hepsinden daha genel olarak kapitalizmle olan ilişkisine yönelik bir giriş konuşmasının ardından söz emekçilere bırakıldı.
Pek çok gencin katılımıyla dinamik bir hal kazanan forumda emekçiler futbolun bir “takım oyunu” olarak “kolektif ruhuna” dem vuran konuşmalar yaparak devletin asıl bundan rahatsız olduğunu dile getirdi. Bireysel ve bencil insanlar yaratmaya çalışan kapitalist kültüre karşı alternatif bir kültürün futbol aracılığı ile kitlelere kazandırılabilineceğinden bahsedildi.
Bunlara ek olarak “endüstriyel futbol”un para ile ilişkisi üzerine yürütülen tartışmalarda futbolu izlemenin de oynamanın da paralı hale getirildiğinden, maç biletlerinden paralı kanallara futbolun da yeni bir pazar haline getirildiğinden bahsedildi. Söz alan bir emekçi futbolun profesyonelleştirilerek kitlelerden yalıtıldığını, oysa doğru olanın tüm spor dallarıyla birlikte futbolun da öldürülen amatör ruhunun canlandırılması ve böylece toplumsallaşması olduğunu vurguladı.
Özellikle Haziran Direnişi'nden bu yana direnişte yer alan taraftar gruplarına değinilerek futbolun politik karakterine vurgu yapılan bir konuşmada ise “futbolun kapitalizmin kuşatma araçlarından biri olduğu” söylendi ve direnen taraftar gruplarının bu kuşatmayı kırmak yönündeki rolüne değinildi.
Söz alan bir emekçi kadın futbolun yalnızca erkeklerin işi gibi gösterildiğini, aslında hiçbir sporun bu şekilde kadın-erkek olarak bölünmemesi gerektiğini söyledi.
Futbol dahil olmak üzere kapitalizmin işçi-emekçilere her yönden sürdürdüğü saldırılara karşı ancak kendi futbolumuz, kendi kültürümüz ile direnerek ve yan yana gelip örgütlenerek gerçek bir mücadele verilebileceği vurgulandıktan sonra forum bitirildi.
Baskıya, fiili engellemeye rağmen festival sürüyor
Forumun ardından elektrik kesintisinin teşhiriyle birlikte yıllardır süren sermaye devletinin hiçbir saldırısının festivali bitirmeye gücünün yetmediği ve yetmeyeceğine dair bir konuşma yapıldı. Coşkulu müzik yayını eşliğinde sürdürülen festival programı mahalle işçi-emekçilerin yoğun katılımının olduğu halaylar ve marşlarla festivalin dördüncü günü sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / Ankara