Çiğli'de 12. yıl dayanışma etkinliği gerçekleştirildi

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nin “Yeni bir dünya, yeni bir kültür için ileri!” şiarı ile örgütlediği 12. yıl dayanışma etkinliğinde buluşan işçi ve emekçiler mücadele mevzilerine sahip çıktılar.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 20 Eylül 2014
  • 22:29

İzmirli işçi ve emekçileri yan yana getiren dayanışma etkinliği 20 Eylül Cumartesi akşamı Çiğli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saat 19.00’da başlayan etkinliğin programında, kültür sanat evi bünyesinde işçi, emekçi ve gençlerin kendi üretimlerine dayanan atölyeler öne çıktı. “Ege’nin boyun eğmeyen efeleri ile Karadeniz’in isyankâr hırçın dalgaları gibi soluksuz horunu” ile başlayan etkinlik programında halk oyunları atölyesi Karadeniz’in sesini ve Ege’nin sıcaklığını salondakilere taşıdı.

 

“Bu bayrak emekçilerin üretken ellerinde dalgalanıyor”

Etkinlikte, Çiğli İşçi Kültür Evi Derneği adına yapılan konuşmada ise, 12 yıl boyunca sanatın bir mücadele biçimi olarak Çiğli’ye taşınmaya gayret edildiği vurgulandı. “Gelinen yerde insanlığın kurtuluşu mücadelesinde yaratılan tüm devrimci tarihsel birikimi ve deneyimi sahiplenerek geleceğe taşıma misyonu ile hareket ettik ve ediyoruz. Aynı zamanda bu devrimci değerler sisteminin güncel taşıyıcısı ve güvencesidir. Nazımlar’dan, Yılmaz Güneyler’den, Brechtler’den, Jaralar’dan devralınan bu bayrak İşçi Kültür Evleri şahsında dalgalanmakta ve emekçilerin üretken ellerinde çoğalarak geleceğe taşınmaktadır.” diyerek konuşmasına devam eden dernek temsilcisi, 10 devrimci tutsağın şehit düştüğü Ulucanlar Katliamı ve Direnişi’ne vurgu yaptı. Bu etkinlikleri örgütleyebilme ve sokağa daha özgür çıkabilme gücünü Ulucanlar’daki direniş ateşinden aldıklarını sözlerine ekledi.

Ahura Ritim Topluluğu’nun sunduğu müzik ziyafetiyle ilerleyen etkinlik programında, halkların kardeşliğini ritimle özdeşleştiren topluluk ilgiyle dinlendi.

BDSP'nin hazırladığı ‘Ulucanlar Direnişi’ belgeselinin de gösterildiği dayanışma etkinliğinde Ulucanlar şehitleri şahsında devrim ve sosyal mücadelesinde yaşamını yitirmiş tüm devrimciler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Ulucanlar Direnişi’nin 15. yılında Habip Gül’in mezarının bulunduğu Helvacı Mezarlığı’nda yapılacak Ulucanlar yürüyüşü ve anması için 28 Eylül Pazar günü saat 11.00’da Çiğli Belediye önünde buluşma çağrısında bulunuldu.

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği Müzik Atölyesi’nin hazırladığı dinleti ile devam eden etkinlik programında, bir liseli tarafından “Uyan Berkinim” şarkısı söylendi. İzleyicilerin alkışları ile sahneden ayrılan müzik topluluğunun ardından tiyatro atölyesi sahneye davet edildi. Yazılmasından, oynanmasına kolektif bir ürün olan oyunu sergileyen tiyatro atölyesi, iş cinayetlerini ve katliamlarını işledi. Çocuk işçilere, taşeron çalışmaya, kadın işçilerin çifte sömürü koşullarını işleyen bir ses kaydı eşliğinde “iş kazası değil, bu bir katliam” sloganı atıldı. Oyunun devamında bir işçi söz alarak ezilenlerin sesi Victor Jara’nın ölüm yıldönümü vesilesiyle bir konuşma yaptı.

Programın son bölümünde, Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği Müzik Topluluğu sahne aldı. Sefaköy’de gericilerin ve devletin saldırılarının mücadeleyi zayıflatmayacağını aksine büyüteceğini vurgulayan dernek üyeleri türküler, şarkılar, halaylar eşliğinde coşkulu bir dinleti gerçekleştirdi. Müzik topluluğu, Ulucanlar anmasında Habip Gül’ün mezarı başında olacaklarını söyledi.

Etkinlik bitiminde İşçi Kültür Evi’in devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmek için bir mevzi olduğu vurgulanarak, işçi ve emekçilere bu kavgayı büyütme çağrısı yapıldı.

İş cinayetlerini anlatan bir sergi ile Eksen Yayıncılık standı da etkinlikte açılarak salona gelenlere gazete, dergi ve kitap satışı gerçekleştirildi.   

Kızıl Bayrak / İzmir