11. Mamak Kültür-Sanat Festivali başladı…

Mamak Kültür-Sanat Festivali, yoğun hazırlıkların ardından dün ilk gün programıyla başladı.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 26 Ağustos 2014
  • 08:53

Haftalardır hazırlıkları yürütülen Mamak Kültür-Sanat Festivali 25 Ağustos akşamı başladı. Festival alanına erken saatlerde gelen İşçi Kültür Evi çalışanları stand açarak müzik yayını yapmaya başladılar. Bu esnada park alanına pankartlar asıldı. Festival broşürleri dağıtılırken, emekçilerle festival üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Etkinlik öncesinde halaylar çekildi.

 

Söz emekçilerde

Tekmezar Hacı Bektaş-i Veli Parkı’nda gerçekleştirilen festivalin ilk etkinliği ise “Toplumsal mücadelede kültür-sanatın yeri ve festival” konulu forum oldu. 20.00’de başlayan forum öncesinde ‘Tiyatroj’ tarafından Filistin konulu oyun emekçilere sunuldu. Emekçiler tarafından ilgiyle izlenen oyun sonrasında foruma geçildi. Forumda ilk sözü Mamak İşçi Kültür Evi çalışanı aldı ve kültür evlerinin tarihinin yanı sıra kültür-sanata bakış açısından bahsetti. Festivallerin yıllardır devrimci bakışın ürünü olarak gerçekleştirildiğinin altını çizdi ve mikrofonu düşüncelerini ifade etmeleri için emekçilere bıraktı.

 

‘Sanat yaşamın kendisidir’

‘Tiyatroj’ adına yapılan konuşmada, sanatın duyarlılıkları arttırmak için bir araç olması gerektiği belirtildi ve Ortadoğu’daki katliamları,  bölge halklarının acılarını sanatın konusu haline getirdikleri ve bu yolla dayanışmayı büyütmeyi amaçladıkları vurgulandı. ‘Ve Sanat Tiyatro Topluluğu’ adına yapılan konuşmada ise, yıllardır kültür-sanat cephesinden devrimci mücadeleye sunulan katkının öneminin altı çizildi. Sanatın emekçilerin yaşamının bir parçası olması gerektiği söylendi. Dikmen Vadisi ve Çinçin halkı ile sanat aracılığıyla kurulan ilişkilerden bahsedildi. Bir katılımcı, devletin sanata ve sanatçıya değer vermediğini söyleyerek 35 aydının yakıldığı Sivas Katliamı’nı hatırlattı. Bir emekçi kadın, uyuşturucu kullanımının artması ile birlikte düzenin yozlaştırma politikalarına değindi. Gazetelerin, televizyonların hatta okulların bu amaca hizmet ettiğini söyleyerek, yıllardır yapılan festivalin önemini vurguladı. Bir sanat emekçisi, “Sanat nedir ve kim için yapılır?” sorusunu sordu ve sanatı kutsallaştırmamak gerektiğini belirterek “Sanat insandır, yaşamın kendisidir” dedi. Başka bir sanat emekçisi sanata para karşılığında ulaşılabilmesini eleştirdi ve devrimci kurumlarda sanat eğitiminin ücretsiz/karşılıksız verilmesinin öneminin altını çizdi. Bir işçi söz alarak İşçi Kültür Evi’ne teşekkür etti ve etkinliklerin her geçen gün daha kalabalık geçmesi için herkese çağrı yaptı. “Yarın komşularınızı da alıp gelin” diyen işçi daha güçlü olmak gerektiğini vurguladı.

Forumun ardından bir süre daha müzik dinletisiyle devam eden etkinlikte bir haftalık festival programı da emekçilerle paylaşıldı. Bugün Mamak İşçi Kültür Evi tarafından düzenlenecek olan “Emeğin bahçesinden ezgiler” etkinliğine çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara