Ağız ve diş sağlığı emekçileri iş bıraktı

Ağız ve diş sağlığı emekçileri, ekonomik, özlük ve demokratik hakları için ülke çapında iş bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Şubat 2025
  • 19:45

Ağız ve diş sağlığı emekçileri, ekonomik, özlük ve demokratik hakları için ülke çapında iş bıraktı. İstanbul’da Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünde yapılan eylemde şunlar ifade edildi:

“Sağlıkta dönüşüm programının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerini günümüzde çok daha derinden yaşamaktayız. Ekonomik darboğaz gerekçe gösterilerek tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanarak yapılması sadece özlük ve mali haklarımızı değil nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilemektedir. Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir.”

Ağız ve diş sağlığı emekçilerinin başlıca sorunları “mesleki özerklik yitimi, emeğinin karşılığını alamama, MHRS sisteminin çökmüş olması ve ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamama, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde kullanılan malzemelerin kalitesinin düşüklüğü, ağız ve diş sağlığı birimlerinde eksik istihdam, mesleki gelişimin desteklenmemesi, yönetici baskısı, mobbing ve angaryalar, disiplin sopası” olarak ifade edildi.

“Esnek çalışma modellerinden vazgeçilmelidir”

“Bu ülkede yaşayan herkes için ağız ve diş sağlığı hizmetleri ücretsiz hale getirilmelidir” denilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi: 

“Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler sınıfındadır; ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan mekanlar yeterli, standart ve güvenli çalışma koşullarını sağlamamaktadır. Özellikle ortez, protez vb. üretimlerin yapıldığı mekanların birçoğu da emekçilerin sağlığını tehdit eder boyuttadır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan bütün birimlerin işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uygun hale getirilmesi ve işçi sağlığı ve güvenliği komitelerinde emekçilerin örgütlü yapıları aracılığıyla temsiliyetinin sağlandığı, denetimlerin yapılabildiği demokratik mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir. Mesai kaydırma, mesai dışı vb. esnek çalışma modelleri, son zamanlarda yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Emekçilerin her gün yeniden nitelikli ve güvenli ağız diş sağlığı hizmeti üretebilmesi dinlenme hakkı ile sağlanır. İyi bir sağlık sistemi için bağımsız ve mesleki açıdan, sosyal ve hatta kültürel açıdan kendini geliştirme olanaklarına sahip meslek mensuplarının varlığı kritik önemdedir. Bunun içinde yeterli dinlenme, kendine zaman ayırabilme ve ekonomik açıdan da rahat bir yaşama ihtiyaç vardır. Bu nedenle esnek çalışma modellerinden vazgeçilmelidir.”