20 Kasım Dünya Çocuk hakları Günü’nde Kartal Kent Konseyi’nde “Gölgenin Çiçekleri” isimli bir fotoğraf sergisi açıldı. Fotoğraf sergisi çocuk işçiliğe, çocuk gelinlere dikkat çekiyor. Fotoğraf sergisini açan Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nden Gül Bulut ve fotoğrafçı Habip Deniz ile sergi üzerine konuştuk.
Çocuk hakları gününde sergi açtınız. Bu günü Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edildiği gün. Baktığımızda BM’nin bugünü ilan etmesine ve BM ülkelerinin çocuk sömürüsünün en yoğun yaşandığı ülkeler olduğunu görüyoruz. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz, sergide çocuk işçilerden Berkin’e birçok fotoğraf var. Böyle bir çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Gül Bulut: Bu sergi aslında bir ironi. Yani Birleşmiş Milletler 20 Kasım’ı dünya çocuk hakları günü olarak kutluyor. Her sene onlarca döküman yayınlıyor, ancak çoğu göstermelik. Aslında korumuyor çocuk haklarını. Onlar bu çocukların haklarının nasıl korunacağını anlatıyor da, bu çocukların haklarının neden korunmadığını anlatmıyor. Ortada bir problem var. Biz de buradan yola çıkarak bir ironi yapmak istedik. ‘Kim bu hakları yenen çocuklar?’ sorusunu sorduk. İşte 13 yaşında, babası yaşındakilerin tecavüzüne uğrayan, tecavüzcüleri “rızası vardı” diye mahkemelerce aklanan kız çocuğu mesela. Ya da hak aramak için sokağa çıkan ama sokaklarda devlet eliyle yaşama hakkı elinden alınan Berkin Elvan. Bu çocuklardan ve bu fotoğraflarda gördüğünüz çöp toplayan, sokaklarda müzik yapıp para kazanmaya çalışan, eve ekmek götürmeye çalışan çocuklardır. Biz aslında bu sergiyi bütün bu gerçekleriyle BM’nin ilan ettiği bu göstermelik güne tepki olarak açtık.
Sergiyi açmaya nasıl karar verdiniz? Bu gün hakkında ne düşünüyorsunuz?
Habip Deniz: Gül, dünya çocuk hakları gününde bir farkındalık çalışması yapalım dedi. Bu fikirle yola çıktık. Elimde fotoğraflar vardı ama yeterli değildi, ancak çalışmaya başladık ve fotoğrafları çektik. Serginin ismi içeriğini de açıklıyor aslında. Gölgenin Çiçekleri. Aslında gözümüzün önünde olan ama bakmadığımız şeyler. Bunlara dikkat çekmek istedik. Okulda şarkı söylemesi gereken çocuklar sokakta para için şarkı söylüyor. Kitap okuması gereken çocuk, çocuk kitaplarının satıldığı bir kitap dükkanının önünde para kazanmak için müzik yapıyor. Zaten en çok çocuk işçinin çalıştığı ülke Türkiye. Ben rakamın yüksek olduğunu biliyordum. Ama dünyada ilk sıralarda olduğumuzu bilmiyordum mesela bu çalışmadan önce. Bu çok ciddi bir problem. Çocuk gelinler gerçeğini zaten herkes görüyor. Bu ülkede çocuksan hayata beş sıfır geriden başlıyorsun. Biz de gençlik olarak yanlış olan şeyleri düzeltmeye çalışıyoruz. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.
Sergi 26 Kasım’a kadar Kartal Kent Konseyi salonunda sergilenmeye devam edecek.
Kızıl Bayrak / Kartal