Esenyurt’ta 1 Mayıs etkinliği

1 Mayıs işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü vesilesiyle Esenyurt’ta “Sömürü, baskı ve savaş düzenine karşı 1 Mayıs’a!” şiarlı etkinlik gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Nisan 2025
  • 19:55

1 Mayıs işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü vesilesiyle Esenyurt’ta “Sömürü, baskı ve savaş düzenine karşı 1 Mayıs’a!” şiarlı etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlik, 22 Nisan 2001 yılında, ölümsüzleşen ölüm orucu şehidi Hatice Yürekli’nin anmasıyla başladı. Anmanın ardından, başta 1 Mayıs şehitleri olmak üzere devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitiren tüm devrimciler adına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleşti.

Saygı duruşunun ardından 1 Mayıs’ın tarihsel ve güncel önemi üzerine bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyon gösterisinin ardından söz alan BDSP temsilcisi, birleşik, kitlesel, militan 1 Mayıs için seferberlik şiarı ile 2025 1 Mayıs’ını örgütleme sorumluluğunun altını çizdi. Faşist AKP-MHP iktidarının anti-demokratik baskı ve saldırılarına karşı, işçi sınıfının örgütlü mücadelesinin tarihsel ve sınıfsal önemine vurgu yaptı. Konuşma, birleşik ve kitlesel bir 1 Mayıs eylemi için Kadıköy’de Söğütlüçeşme kolundan yürüyecek olan BDSP kortejine çağrı yapılarak sonlandı.

BDSP temsilcisinin yaptığı konuşmanın ardından Devrimci Gençlik Birliği adına konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada 19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve diplomasının iptal edilmesi ile başlayan eylemlerde gençliğin ve özellikle üniversite gençliğinin militan tutumunun önemine değinildi. Gençliğin meydanlara akın etmesi ve barikatları yıkmasının, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasından öte faşist AKP-MHP iktidarına karşı biriken öfkenin bir sonucu olduğunun altı çizildi. Gençliğin düzene karşı öfkesini birleşik ve kitlesel bir şekilde haykırmak için 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapılarak konuşma sonlandırıldı.

Devrimci Gençlik Birliği’nin yaptığı konuşmanın ardından yapılan şiir dinletisi ile etkinliğin ilk bölümü bitirildi.

Etkinliğin ikinci bölümünde yapılan forumda; Taksim Meydanı’nın tarihsel ve sınıfsal önemi, 77 Taksim 1 Mayıs’ı, 96 Kadıköy 1 Mayıs’ı, 2004 yılında kurulan Devrimci 1 Mayıs Platformu ve 2010’da Taksim Meydanı’nın açılması, 2013’te tekrar kapatılması ve gelinen süreçte, Taksim 1 Mayıs’ı tartışmalarında sendikal bürokrasinin tutumu, sol hareketin meseleye bakışı ve birleşik kitlesel 1 Mayıslar’ın örgütlenebilmesinin koşulları üzerine tartışmalar yapılarak forum bitirildi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt