“Üniversite mezunu 4 gençten 1’i işsiz”

Genel-İş tarafından hazırlanan “Türkiye’de Genç İstihdamı Raporu” gençlerin işsiz kalışını ve geleceklerinin ellerinden alınışını bir kez daha ortaya serdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2025
  • 10:30

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Araştırma Dairesi (EMAR) “Türkiye’de Genç İstihdamı Raporu” hazırladı. 

Rapora göre her dört gençten biri ne eğitimde ne istihdamda bulunuyor ve veriler şu şekilde ifade edildi: 

“Meslek lisesi mezunları, üniversite mezunlarından daha çok istihdam olanağı buluyor. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin (NEET) sayısı giderek büyüyor, her 4 gençten 1’i NEET. Geniş tanımlı genç işsizliğinin yüzde 37,3 olduğunun vurgulandığı araştırmada üniversite mezunu 4 gençten 1’inin işsiz olduğu belirtildi. Genel-İş Araştırma Dairesinin raporuna göre genç işçilerin yüzde 91’inin sendika üyeliği yok.”

Raporda gençlerin işsizliği üzerine şu veriler aktarıldı:

“Verilere göre, Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca %39,5’i (yaklaşık 4 milyon 609 bin kişi) istihdama katılabilmektedir. Geriye kalan %60,5’lik kesim ise iş gücüne dâhil olamamakta; bu durum, genç işsizliğinin boyutlarını ve kapitalist emek rejiminin gençleri nasıl dışladığını göstermektedir. Ancak bu veriler değerlendirilirken yaş aralığının alt sınırı olan 15’in çocukluk yaş sınırı olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.”

Raporda genç kadınlarda işsizlik oranının daha fazla olduğu şu şekilde:

“Cinsiyet eşitsizliği ise, toplumun birçok farklı alanında olduğu gibi iş gücü piyasasında da kendini gösteriyor. 15-24 yaş arasındaki erkeklerin istihdam oranı %51,7 (yaklaşık 3 milyon 119 bin kişi) iken aynı yaş grubundaki kadınların istihdam oranı %26,4’te (yaklaşık 1 milyon 490 bin kişi) kalmaktadır. Bu fark, erkeklerin iş gücüne katılım oranının, kadınların katılım oranından iki kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Kadınların iş gücüne katılımının düşük olmasının arkasında birçok faktör bulunmaktadır; toplumsal cinsiyet rolleri, ailevi sorumluluklar ve cinsiyet temelli ayrımcılık bu engellerin başında gelmektedir.”

Raporda OECD’ye göre Avrupa’da işsizlikle kıyaslama üzerine şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de genç istihdam oranı OECD’ye göre 2023 yılında %37,6 olarak ölçülmüştür. Bu oran, AB ortalaması olan %35,8’in bir miktar üzerinde iken, OECD ortalaması olan %43,7’nin altında kalmaktadır.”

Raporda ayrıca “her 4 gençten biri, ne eğitimine devam etmekte ne de iş gücüne katılmaktadır. NEET oranının yüksek olması, genç işsizliğinin yanı sıra kayıt dışı çalışmanın yoğunluğunu da gözler önüne sermektedir.”

Bu verilerin aktarıldığı raporda, Türkiye’nin NEET’de Avrupa birincisi olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de geniş tanımlı genç işsizlik oranının yüzde 37,3 olduğu hatırlatılan raporda genç işsizliği Avrupa ortalamasının üstünde olduğu şu ifadeler kullanılarak aktarıldı: 

“Türkiye’nin 2023 yılı itibarıyla 15-24 yaş grubundaki genç işsizlik oranı %17,4 seviyesindedir. Bu oran, hem Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan %14,5’in, hem de OECD ortalaması olan %10,5’in oldukça üzerindedir. Türkiye bu oranla, incelenen 15 ülke arasında genç işsizliğin en yüksek olduğu dördüncü ülke konumundadır.”