Eskişehir’de Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin altın ve gümüş madeni projesine karşı çıkan Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, 2. İDK toplantısında ÇED dosyasına ilişkin kapsamlı itirazlarını sundu.
Projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında 4 Temmuz’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan 2. inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısına, Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu Teknik Komisyonu da katıldı.
Açıklamayı Avukat Mert Yedek’in sunumunun ardından Su ve Çevre Komisyonu Başkanı Uygar Kurtcu yaptı. Tekeciler Mahallesi’ndeki Bal Ormanı’na da raporda yer verilmediğini ifade eden Kurtcu şunları dedi:
"İzole alanlarda izin alınmadan hiçbir yapı ve tesise müsaade edilmez. Ancak raporda bu konuda izin alınmamıştır. ÇED raporu kabul edilemez. 3290 sayfalı revize edildiği iddia edilen raporda bölgenin mevcut sağlık verileri ve eğer maden işletmesi açılırsa oluşacak halk sağlığı riskleri hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Doğrusu raporda maalesef insan yoktur!"
Tüm bu itirazlara rağmen Bakanlığın projeye olumlu görüş bildirdiğini belirten Kurtcu, sürecin bağımsız yürütülmediğine dikkat çekti:
"Bakanlık sürecin başladığı ilk günden itibaren tarafsız bir şekilde yürütmesi gereken süreci, başta hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz fakat valilik tarafından soruşturma izni verilmeyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik olmak üzere tüm gücüyle ve kararlarıyla açık bir şekilde firma lehine yürütmüştür."