Türk Tabipleri Birliği (TTB), 23 Nisan'da Silivri merkezli meydana gelen depremin ardından "Deprem ve Bina Güvenliği" başlıklı online bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman ve Hatay Tabip Odası başkanları da katılarak, geçen sürede yapılanlar ve eksik kalanlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'daki aile sağlığı merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılık durumuna ilişkin güncel veriler de kamuoyu ile paylaşıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, "Geçen hafta hepimizin yüreğini ağzına getiren İstanbul depremiyle birlikte deprem gerçeğini bir kez daha hatırlamış olduk" dedi.
Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr.Erdal Yavuz, Adıyaman'daki ASM'lerin durumu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr.Sevdar Yılmaz, depremlerin en çok Hatay'ı etkilediğini vurgulayarak, "En fazla zarar gören kurumların başında sağlık kuruluşları geliyor. Altı özel, altı kamu hastanesi olmak üzere toplam on iki hastane kullanılamaz hale geldi. Birinci basamakta ise 56 aile sağlığı merkezi (ASM) yıkıldı" dedi.
Bina güvenliğine dair hazırlanan anketi İstanbul Tabip Odası Yöneticisi ve aile hekimi Dr. Emrah Kırımlı paylaştı.
Basın metnini TTB Aile Hekimliği Kolu adına Şanlıurfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kemal Yüksekkaya okudu. Beş yılda 13 şehir hastanesi yapılırken, yeni ASM binası yapımının çok sınırlı kaldığını belirten TTB, deprem riski altındaki İstanbul, Kocaeli veTekirdağ'da bile güvenli ASM yatırımı yapılmadığını kaydetti. "Söz verilen bin aile sağlığı merkezi nerede?" diye soran TTB, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na da çağrıda bulundu. Yüksekkaya, mevcut aile sağlığı merkezlerinin güçlendirilmesi ya da güvenli binalara taşınması gerektiği, afetlere hazırlıklı olacak şekilde acil eylem planlarının hazırlanmasının şart olduğu belirtildi.