“Google ambargosuna dair ‘aykırı’ not”

Sendika.org yazı işleri müdürü Ali Ergin Demirhan sosyal medya hesabından “aykırı birkaç not” paylaşımı yaptı ve “nitelikli ve bağımsız gazeteciliğin” bir direniş olduğunu vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2025
  • 16:50

Basın emekçileri Google ambargosuna ilişkin görüşlerini paylaşmaya devam ediyor. Gazete Duvar’ın yayın hayatına son vermesinin ardından bazı haber siteleri tarafından ortak açıklama yayınlandı. Sendika.org yazı işleri müdürü Ali Ergin Demirhan sosyal medya hesabından “aykırı birkaç not” paylaşımı yaptı. Demirhan’ın paylaşımı şu şekilde:

“Duvar’ın yayın hayatına son vermesinin ardından bağımsız haber sitelerinin Google ambargosunu protesto eden açıklaması vb. tartışmalar üzerine “aykırı” birkaç not:

1. İnternetin medya sunduğu göreli özgürlük, dijital tekeller sayesinde değil onlara rağmen var olan bir şeydi. +

Google hep kötüydü. Ona bağımlı bir bağımsız medyanın kendisi sorunluydu. “Alternatif medya” imkanları, Google ambargosundan çok önce Google gibi tekellere bağımlı ve onların dijital hileleriyle uyumlulaşmış “bağımsız medyalar” eliyle zedelenmişti.

2. Haber üretimini ve habere erişimi kapitalist alış-veriş ilişkisi içinde tanımlıyor ve okurdan/izleyiciden para ödemesini mi bekliyorsunuz? Kendi içinizde çelişkidesiniz ve çok beklersiniz. Bu alış-veriş ilişkisi içinde medyanın ürünü okura satacağı haber değil

+reklam verene satacağı okur/izleyicidir. Piyasa gerçeğine göre konuşacaksak piyasa içindeki medyanın/gazeteciliğin gerçeği de budur. Bu gerçek de sizi nitelikli gazetecilik yapmaktan alıkoyar.

3. Nitelikli ve bağımsız haber, haberi satarak, fon alarak, belediyelere yanaşarak, reklam alarak değil ancak habercilik giderlerinin kamusal finansmanıyla mümkün olabilir. Gönüllü/ kitle fonlaması da ne yeterlidir ne de kurumsal bir işleyişi güvence altına alabilir.

+Olması gereken, devletin kamu kaynaklarını siyasi kontrol aracı olmayacak mekanizmalarla dağıtmasıdır. Malum vaziyet öyle değilse de hedef bu olmalı. Vaziyet değişene kadar da, maddi imkanı olan sendikaların, odaların, meslek örgütlerinin devreye girmesi üzerine düşünülebilir.

4. Nitelikli ve bağımsız gazetecilik, bu piyasa koşullarında ve siyasi ortamda, maalesef karnınızı doyurabileceğiniz bir iş değil ancak aç kalma ya da geçiminizi başka işlerle sağlama pahasına sürdürebileceğiniz bir direniştir. (Bitti)”