İstanbul DGB’den kitap atölyesi ve seminer

İstanbul DGB yaz çalışması kapsamında atölyelere devam ediyor. “Devrimci gençlik hareketi tarihi” başlıklı kitap atölyesini, semineri ve drama atölyesi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Temmuz 2025
  • 08:55

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul’da yaz dönemi boyunca sürdüreceği atölye ve seminerlere devam ediyor. 

Drama atölyesi

Drama atölyesi egzersiz çalışmaları ile başladı. Egzersizlerin ardından drama çalışmaları yapıldı. Yaratıcı drama üzerine yapılan kurgu yazma çalışmalarının ardından drama atölyesinin ilk programı sonlandırıldı.

***

Kitap atölyesinde yapılan sunum, devrimci gençlik hareketi tarihi anlatıldı. 1960lardan 2000’li yıllara mücadele süreçleri özetlendi. 2000’li yıllar sonrasında ise AKP’nin gençliğe ve eğitime dönük saldırılarından ve gençlik hareketinin durumuna dair anlatım yapıldı. 

AKP’li yıllar açısından Haziran Direnişi, 7 Haziran 2015’te gerçekleşen seçimler, AKP’nin baskı ve zorbalığı tırmandırdığı, kanlı katliamları hayata geçirdiği ve 1 Kasım seçimlerinde kurduğu dinci-faşist rejim ile topluma dönük estirilen saldırılardan gençliğin de üzerine düşen payı aldığı söylendi. 2016 yılında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ise gençlik hareketinin gençlik örgütlerinin öznelerine daraldığı vurgulandı. 2016-2021 yılları arasında gençliğin lokal direnişlerinin olduğuna, ODTÜ direnişi, bölünme süreci ve 2021 yılının başında Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyıma karşı politik bir çıkış yapıldığına dair anlatım yapıldı. 

19 Mart’ta gençliğin yıllardır haklarının, özgürlüklerinin ve geleceğinin gasp edilmesine karşı biriktirdiği öfke ile barikatları aşarak başlattığı direnişe dair konuşmalar yapıldı. Son yılların en kitlesel eylemli çıkışına ve üniversite merkezli bir direniş olduğuna dair vurgular yapıldı. Gençlik isyanında hareketin birleşik, devrimci bir noktadan eksik olduğu, talepler ekseninde bir mücadelenin yükseltilemediğinden bahsedildi. Birleşik, kitlesel devrimci bir gençlik hareketi için neler yapılması gerektiğine dair vurgular yapıldı. 

Sunumların ardından Devrimci Gençlik Hareketi Tarihine ve Mart direnişine dair tartışmalar yapıldı. Tartışmalarda Mart direnişi sürecinde üniversite gençliğinin oynadığı rolü, liseli gençliğin mücadele içinde durduğu noktaya dair konuşmalar yapıldı. Yeni yaşanabilecek eylemli süreçlere hazırlıklı olabilmek için deneyimlerin iyi değerlendirilmesi ve örgütlü direnişin büyütülmesine dair vurgular yapıldı. Örgütlü mücadelenin yükseltilmesi noktasında neler yapılabileceği, yeni süreçlere hazırlık için nelere dikkat edileceği üzerine konuşmalar yapıldı. 

Kitap atölyesi ve seminer programı gerçekleştirilmesi planlanan atölyelerin ve İstanbul yaz kampının duyurulması ve Suruç Katliamı’nın yıl dönümünde gerçekleşecek eyleme katılım çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul