Macbeth’in sahnelenmesine ilişkin haberlerin ‘art niyetli’ olarak tanımlandığı açıklamada, oyunun kaldırılmasına ilişkin daha önce öne sürülmüş bahanelerden ise ‘dekor’lu olanı tercih edildi.
“Macbeth ve Lady Macbeth, iktidar basamaklarını zalim adımlarla çıktıkça bir yandan da kendi yıkımlarını hazırlamaktadırlar” sözleriyle tanıtılan oyunun DT Genel Müdürlüğü’nden gelen ani bir emirle kaldırılmasının kamuoyuna yansıması üzerine ‘apar topar’ açıklama yapıldı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, konu üzerine yayınlanan haberlere ‘spekülatif’ suçlamasında bulunularak, “Uzun yıllar Devlet Tiyatrolarının repertuvarında bulunan Shakespeare’in ‘Macbeth’ isimli oyununun kaldırılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı.
Oyunun sadece Kasım ayında kaldırıldığı öne sürülen açıklamada, ‘Macbeth’in ‘Cymbeline’in provalarına engel çıkardığı ve oyunun Aralık ayında sahneye konulacağı ifade edildi.
Her gün çeşitli sanat eserlerinin sansürlendiği ülkede, ‘Macbeth’ oyunu üzerine yayınlanan haberlerin art niyet taşıdığı ithamında bulunuldu. Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:
“Tamamen teknik nedenlerden dolayı yapılan bu tür bir değişikliğin henüz taslak halinde ve ilan edilmemiş olan Kasım ayının ikinci yarı programından çıkartılmış gibi gösterilerek kamuoyunda ‘sansür’ algısı oluşturmaya yönelik haberleştirilmesi, tamamen art niyetli bir zihniyetin ürünüdür.
Devlet Tiyatroları üzerinde sistematik bir şekilde yanlış algı oluşturmaya çalışan bu tarz haberleri ve yapılan açıklamaları kamuoyunun takdirine sunuyoruz.”
Cumhuriyet’ten Selda Güneysu, Macbeth’in bakanlık yetkililerinin izlediği toplantının ardından Shakespeare’in yerine Çalıkuşu’nun konulduğunu haberleştirmişti. Habere göre Macbeth’in programdan çıkarılmasının ardından ‘oyuncu rahatsız’, ‘dekor büyük’ ve ‘CD yok’ gibi bahaneler öne sürüldü.