Ankara Tabip Odası, menenjit aşılarının devlet tarafından ücretsiz uygulanması gerektiğini belirtti.
Odanın, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Kocaeli’de 8 yaşındaki İrem Aslan'ın menenjit nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği" bildirildi.
Bu ölümün önlenebileceğine dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:
"Meningokok menenjiti; beyin zarı, omurilik ve kan dolaşımı enfeksiyonlarını (bakteriyemi veya septisemi) içeren ağır ve ölümcül bir hastalıktır. Hızlı ilerleyen bu enfeksiyon acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Meningokok menenjitine karşı bilimsel olarak en etkili ve en iyi korunma yöntemi aşılamadır. Neisseria meningitidis’e karşı geliştirilen aşıyla menenjite karşı koruma sağlanabilir.
Birçok gelişmiş ülkede aşı takviminde yer alan meningokok aşıları ülkemizde Sağlık Bakanlığının ulusal rutin aşılama takviminde ne yazık ki yer almamaktadır. Özel sağlık kuruluşlarında ücret karşılığı yaptırılan (Menectra, Bexsero, Nimenrix, Menveo markalı) menenjit aşıları dar gelirli ailelerin bütçelerini zorlamaktadır.”
Kamu güvencesi kapsamında yer almayan üç doz aşının ortalama fiyatının 10 bin lira olduğu vurgulanan açıklamada şunlar aktarıldı:
“Ülkemizde aşılamanın artırılması için kararlı ve bilimsel adımların atılması zorunludur. Aksi halde, aşıyla önlenebilen hastalıkların yeniden önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi ve başka ölümlerin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden ulusal ve kamusal ilaç endüstrisinin oluşturulması için gerekli yatırımlar eksiksiz yapılmalıdır.”
Açıklamada son olarak şöyle denildi:
“Aşı candır. Çocuklarımızın yaşamı kar-zarar hesaplarından daha değerlidir. Bu nedenle aşılar konusunda hiçbir şekilde maliyet hesapları gündeme getirilmemeli, aşılar devlet tarafından sağlanmalı ve ücretsiz olarak uygulanmalıdır."