Emekçiler, Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan 1 Mayıs Mitingi için iki ayrı yürüyüş kolunda toplandı ve yürüyüş gerçekleştirildi.
1 Mayıs'ın fotoğraflarına fotoğraf galerisinden ulaşabilirsiniz...
1 Mayıs için Söğütlüçeşme ve Numune Hastanesi önüne toplanma çağrısı yapılmıştı. İlerici-devrimci güçler, KESK ve KESK’e bağlı sendikalar Söğütlüçeşme kolunda bir araya geldiler. BDSP, Emeğin Kurtuluşu, DGB ve DLB’de bu koldaki yürüyüşe katıldı.
Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu “Baskı, savaş ve sömürü düzenine karşı genel grev genel direniş!” ve Emeğin Kurtuluşu “Emeğin Kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur!” pankartları alanda yerini aldı. DGB ve DLB “Haramilerin saltanatını yıkacağız!” pankartı ile yürüyüşe katıldı.
İşçi Emekçi Birliği ise “Sömürü düzenine karşı genel grev genel direnişi örgütleyelim!” pankartıyla yürüyüş kolundaki yerini aldı.
DİSK, meslek odaları ve öğrenci kortejleri Numune Hastanesi önünde bir araya geldi. Bu yürüyüş kolunda DİSK “Ekmek, adalet, hürriyet işin ayaktayız!” ve “Birlik, mücadele, hürriyet için ayaktayız!” pankartı ile yerini aldı.
Birleşik Metal-İş Sendikası ise “Emeğimiz, geleceğimiz, demokrasi için ayaktayız!” şiarıyla, Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube ise “Yoksulluğa, işsizliğe, vergi adalet şişliğine karşı örgütlü mücadeleye!” şiarlı pankartla yürüyüş kolunda yerini aldı.
Gebze şube kortejinde fabrika işçileri (Chen Solar, Dostel Makine, Chinatool) kendi pankartlarıyla yürüyüşe katıldılar. Ardından Birleşik Metal-İş Sendikası’nın şubeleri yer aldı. DİSK kortejinde ayrıca DİSK Kadın Komisyonu, BANK SEN ve Basın-İş pankartları ile yerini aldı.
Bu koldan 1 Mayıs yürüyüşüne katılan üniversite öğrencileri ise “Tek adam rejimine son! Geleceğimizi kazanmak için işçi-gençlik el ele mücadeleye” şiarlı pankart açtılar. Pankartın arkasında bir araya gelen üniversite öğrencileri okul dövizleri açtı.
***
Kadıköy’de düzenlenen 1 Mayıs mitinginde program saygı duruşu ile başladı ardından Ruhi Su Dostlar Korosu sahne aldı.
Programın devamında sendika ve oda temsilcileri kürsüye davet edildi.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına ortak açıklamayı Hüseyin Tosu ve Zuhal Kaynak okudu. Açıklamada asgari ücrete, yoksulluğa, grev yasaklarına, faşist baskı ve zorbalığa değinilerek “Başka bir hayat mümkün!” vurgusu yapıldı. Açıklamanın devamında emekli haklarına, depremzedelere, işsizliğe dair vurgular yapıldı ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması ve ILO 190 sayılı Sözleşme'nin onaylanması gerektiği belirtildi. Açıklamanın devamında “Zorbaların değil, işçilerin, emekçilerin, halkın ülkesi mümkün” denildi.
Kademeli emeklilik hakkını savunanlar tabutla kürsüye çıktı. Tutuklu belediye başkanları, sendikacılar, öğrenciler ve siyasetçilerin selamlandığı kürsüye Özgür Özel, Tülay Hatimoğulları, Meral Danış Beştaş, Ali Kenanoğlu ve Sebahat Tuncel çıktı.
Kürsüde Ekrem İmamoğlu’nun, Selahattin Demirtaş’ın ve Adnan Selçuk Mızraklı’nın mesajları okundu.
“Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs!” sloganlarının sıklıkla atıldığı mitingde “Direne direne kazanacağız!” vurgusu yapıldı.
Şişli’de Taksim’e çıkmak isteyenlere dönük polis saldırısına karşı alandan “Şişli’de gözaltı, işkence var!” sloganları atıldı.
1 Mayıs programında gençlik adına Umut Özgür Şahin konuşma yaptı. Şahin Taksim’de gözaltına alınanlara değindi ve “Her yer Taksim her yer direniş!” dedi. İTÜ Makine öğrencisi olduğunu belirten Şahin, gençliğin geleceksizliğe mahkum edilmeye çalışıldığını anlattı ve “Bu düzene razı değiliz” dedi. Gençliğin yaşadığı barınma, beslenme ve çalışma sorunlarından bahseden Şahin “Bu düzeni değiştirmekten başka bir seçeneğimiz yok” dedi. Konuşmasında liselilerin mücadelesine de değinen Şahin MESEMlere, ÇEDES’e, proje okul yönetmeliğine vurgu yaptı ve tüm bunlara karşı mücadele eden liselileri selamladı. Gözaltı saldırısına da değinen Şahin “Öğrencilerin en geniş zeminde birleşik hareketini kuracağız” dedi.
Esenyurt Belediyesi’nde kayyım tarafından işten atılan işçilerden Günay Yıldız, 1 Mayıs kürsüsünde direnen işçiler adına konuşma yaptı. “Kadınım, emekçiyim, direnen bir işçiyim. İki çocuğunu tek başına büyüten bir anneyim” diyen Yıldız, işten atılma sürecini anlattı. Yıldız, konuşmasının devamında “Direnen tüm işçilerin selamını getirdim. Bu ses benim sesim değil, 1 Mayıs’ta direnen milyonlarının sesidir” dedi.
Kürsüde kadınlar ve LGBTİ+’lar adına Hatice Yayla konuşma yaptı ve “Eşitlik özgürlük ve barış mücadelesini büyütenleri selamlıyorum” dedi. Kadınların yaşadığı sorunlara değinen Yayla; yoksulluk, eşitsizlik, güvencesizlik, şiddet ve inkar politikalarına vurgu yaptı. “Üretimin her alanında var olmamıza rağmen emeğimizin adı yok. Eşit işe eşdeğer ücret yok” diyen Yayla, kadınlara dönük saldırıları politikalarından bahsetti. “Aile yılı” söylemini eleştiren Yayla, LGBTİ+’lara dönük saldırıları teşhir etti ve mücadele çağrısı yaptı.
1 Mayıs kürsüsünde emekliler adına Hasan Karakazan bir konuşma yaptı. Karakazan konuşmasında emeklilerin sorunlarını anlattı ve “Emeklilere kambur diyorlar, bu emekliler çalışırken kambur değildi, şimdi mi oldu? Asıl onlar kambur” dedi. “Bu emekliler onları oradan indirecek” diyen Karakazan “İnsanca yaşamak istiyorum” dedi.
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına yapılan konuşma Türkçe ve Kürtçe gerçekleştirildi. Konuşmada 1 Mayıs’ta öldürülenler anıldı ve saray rejiminin savaş ve ekonomi politikaları eleştirildi. Konuşmanın sonunda birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı.
Konuşmaların ardından Grup Munzur sahne aldı.
Miting programı, Grup Munzur konserinin ardından sona erdi.
Mitinge dair notlar:
-DİSK kortejinde en kalabalık sendika Birleşik Metal-İş idi. Gebze şubeleri ve İstanbul 1 no’lu şube 23 işyeri pankartıyla katıldı. Bu fabrikaların bazıları şöyle: Esitaş, Sarkuysan, Chen Solar, ZF Sach. Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu şube ise tek kortej haline yürüdü. Birleşik Metal’in toplam katılımı 3 bin kişi civarındaydı.
DİSK’e bağlı Genel-İş örgütlülük düzeyine göre düşük bir katılım sağladı. DİSK’e bağlı diğer sendikaların toplam katılımı 1500 civarında idi. Toplamda DİSK, 1 Mayıs’a 5 bin civarında bir katılım sağladı.
-Aynı kolda yer alan gençlik korteji ve CHP’nin de katılımı kitleseldi
CHP (2 bin civarında bir kitle ile) ilçe ve gençlik kortejleri ile 1 Mayıs’a katıldı. Kortejde coşkulu bir kitle vardı. Pankartlar da devrimci şiardan kopya çekilerek oluşturulmuştu.
Diğer kitlesel kortej ise üniversite öğrencilerininki idi (kortej yaklaşık 1500 öğrenciden oluşuyordu). En kalabalık ve derli toplu duran kortejler YTÜ, İTÜ ve Boğaziçi kortejleri idi. Ana pankartın arkasında yürüyen bir gençlik kitlesi vardı. Onun dışında diğer üniversite pankartları daha az katılımlı idi.
Bu kolda yürüyüşe katılan meslek örgütü ve siyasi partilerden öne çıkanlar şunlar oldu: TMMOB (300-400 kişi), TTB (200 kişi), Baro (100 kişi), UİDDER (500 kişi), Emep (500 kişi), Emek gençliği (150 kişi. Kortej üniversitelilerden değil, semt ve lise gençliğinden oluşuyordu), DİP (150 kişi)
-Yoğun yağmura rağmen kitle coşkulu bir şekilde yürüyüş gerçekleştirdi.
Yürüyüş kolu boyunca özellikle DİSK kortejinde sınıfa dönük saldırılara dönük sloganlar öne çıktığı, baskı, saldırı ve tutuklamalara tepki gösterildi.
-19 Mart sürecinin yansıdığı iki kortej vardı: Üniversite korteji ve CHP korteji.
Gençlik kitleleri siyasetlerin kortejlerinde yer almalarına ve bir kesimin Taksim’e gitmesine rağmen “üniversite öğrencileri” imzasıyla oluşan kortej kitlesel ve coşkulu idi. Faşist baskı, terör, tutuklamalar ve Taksim bu kortejin ana gündemi idi.
-Yoğun yağmurun da etkisi ile alana ilk gelen DİSK kitlesi miting başladığında alanı terk etmeye başladı.
Kürsü:
-Ortak metinde sınıfa dönük kapsamlı saldırıların yanı sıra, “demokrasi” vurgusu ön plandaydı. Ortak metini “manifesto” olarak sunmalarına rağmen mücadele çağrısı dışında çok özel bir vurgu yoktu.
-İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin metni politik olarak emeğin sorunlarıyla siyasal sorunlar arasında bağ kuran ve genel grev genel direniş çağrısı yapan bir metindi.
-Genel olarak mitingin gündemleri 19 mart’tan sonra gelişen süreç, faşist baskı ve terör, tutuklamalar, Taksim saldırısı idi.
Kızıl Bayrak / İstanbul