İzmir’de 1 Mayıs mitingi, binlerce kişinin katılımıyla Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirildi.
İzmir 1 Mayıs'ının fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz...
Üç ayrı koldan düzenlenen yürüyüşlerle başlayan İzmir 1 Mayıs’ına sendika kortejlerinin katılımı yine sınırlı kalırken, özellikle gençlik kitlesinin yoğun katılımı dikkat çekti.
Liman kolunda en önde Türk-İş’e bağlı sendikalar yürüdü.
Direnişte olan Temel Conta ve Digel işçileri bu kolun en önünde yer aldı. Bu kolda yürüyen sendikalardan Petrol-İş, nispeten kalabalık ve coşkulu katılımıyla öne çıktı. Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçilerin daha çok kendi özgün sorunlarını ve taleplerini dile getirdikleri görüldü.
Türk-İş kortejinde toplu sözleşme süreçleri de talep ve sloganlara yansıdı. EMEP, TKP, BKP ve DİP gibi siyasi partiler de bu kolda yer aldılar.
Cumhuriyet kolunda ise KESK, çeşitli siyasi partiler ve sosyalist kurumlar yürüdü.
KESK korteji bu yılın en kalabalık sendika korteji oldu. 1 Mayıs’a katılan kamu emekçileri hem kendi taleplerini dile getirdiler hem de son dönemde artan baskı ve zorbalık politikalarını gündeme taşıdılar. KESK’in ardından yürüyen siyasi parti ve örgütler arasında Türkiye İşçi Partisi (TİP) en kalabalık korteje sahipti. HDP kortejinin ise geçmiş yıllara göre görece zayıf kaldığı dikkat çekti. Bu yürüyüş kolunda baskı ve sömürü düzenine karşı direniş çağrıları ön plana çıktı. Bu kolun diğer dikkat çeken korteji ise üniversitelilerin pankart ve dövizlerle katıldığı gençlik korteji idi. Değişik üniversitelere mensup yaklaşık 500 öğrenci bu kolda yer aldı.
Basmane kolunda ise yürüyüş saat 11.15’te başladı.
Bu kolda en önde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası yer aldı. Ancak Genel-İş’in katılımı önceki yıllara kıyasla oldukça zayıftı. Geçmiş dönemlerde fabrika pankartlarıyla alanda yer alan Birleşik Metal-İş’in katılımı da bu yıl düşük kaldı. Öte yandan, Birleşik Metal-İş üyesi kadınlar kendi talepleriyle en önde yürüdüler. Lastik-İş ve Sosyal-İş sendikaları, geçen yıla benzer bir katılım gösterdi. Son yılların önemli mücadele dinamiklerinden biri olan emekli kortejleri ise önceki yıllara göre nispeten zayıflamış görünse de coşkularıyla yürüyüşe renk kattılar.
Bu yürüyüş kolunda sınıf devrimcileri en önde açtıkları “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur!” pankartı ile yer aldılar. Bu pankartın arkasında ise “Baskı, savaş ve sömürü düzenine karşı genel grev, genel direniş” şiarlı BDSP pankartı açıldı. Ege İşçi Birliği saflarında yürüyüşe katılan işçiler ise “Baskı ve sömürü düzenine karşı işçiler birliğe, direnişe!” pankartıyla sınıf devrimcileri kortejindeki yerini aldılar. DGB ve DLB’liler 1 Mayıs’a “Haramilerin saltanatını yıkacağız!” şiarlı pankartla katıldılar. Sınıf devrimcilerinin kortejinin hemen arkasında ise Birleşik Emekliler Sendikası, Emekliler ve Emekçiler Derneği yer aldı.
Tüm kortejler alana girmeden miting programı başlatıldı. Kürsüden tertip komitesi adına DİSK ve Türk-İş birer konuşma gerçekleştirdi. Programda yer almamasına rağmen CHP’li Belediye Başkanı ve millet vekiline söz veridi. Miting İlkay Akkaya konseriyle bitirildi.
Alandan notlar:
-19 Mart’ta başlayan ve on binlerce kişinin katıldığı eylemlerin 1 Mayıs’a yeterince yansımadığı görüldü. Her ne kadar bu eylemlerin temel gücü olan gençlik kitlelerinin katılımı artmış olsa da işçi kortejlerinin sınırlı kalması ve bu katılımın büyük ölçüde kendi taleplerine odaklanması, baskı rejimine karşı direniş ile işçi sınıfının kendi talepleri ve özlemleri arasında bağ kurma görevinin hâlâ daha önemli bir ihtiyaç olduğu görüldü.
-Genel-İş kortejinin zayıf kalmasında son dönemde yaşanan belediye grevlerinin satışla sonuçlanması ve işçilerde buna karşı oluşan tepki önemli bir rol oynadı. Buna rağmen tertip komitesi, birçok işçinin işten atılmasından sorumlu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a kürsüde yer vermekte bir sakınca görmedi.
-CHP yürüyüşe Lozan durağından dahil oldu. Baskı rejimine karşı direniş ve İmamoğlu’nun tutuklanması CHP kortejinin temel gündemi oldu.
-Yaşanan direniş sürecinden etkilenen birçok gencin ilk defa 1 Mayıs’a katıldığı görüldü.
-Organizasyon her zamanki gibi zayıftı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Baro’dan oluşan tertip komitesi, toplantılarda diğer kurumların önerileriyle alınan kararların neredeyse tamamını keyfi şekilde çiğnedi. Böylece, ülkede baskı rejimine karşı oluşan direniş atmosferine rağmen 1 Mayıs’ın örgütlenmesinde gereken niyet ve ehliyetin yine eksik olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Kızıl Bayrak / İzmir