DFG Mart ayı raporunu açıkladı

DFG "2025 Mart ayı gazetecilere yönelik hak ihlali raporu”nu açıkladı. Açıklanan rapora göre, 21 gazeteci gözaltına alındı, 8'i tutuklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Nisan 2025
  • 20:36

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "2025 Mart ayı gazetecilere yönelik hak ihlali raporu”nu yayımladı. Raporda Google algoritma değişikliklerine ilişkin şu bilgiler aktarıldı:

“Basın İlan Kurumu’nun (BİK) internet siteleri için şart koştuğu koşulların ağırlığı ile Google algoritmalarında yaşanan değişiklik, bağımsız medyayı zora sokmaya devam ediyor. İktidarın ekonomi politikaları ile basın kuruluşları kıskaca alınırken, Artı Gerçek, Medyascope ve 10Haber’in küçülmeye gitmesinin ardından Gazete Duvar da kapandığını duyurdu. Yine Amerika’nın Sesi, Trump’un isteği doğrultusunda kapandı.”

Raporda 19 Mart’ta İmamoğlu’nun gözaltına alınışı ile başlayan protesto eylemlerini takip eden ve gözaltına alınan gazeteciler hakkında şu ifadeler yer aldı:

“Mart ayında 21 gazeteci gözaltına alınırken, 17 gazeteci protestoları takip ettiği için gözaltına alındı. 24 Mart'ta İstanbul’da gözaltına alınan Yasin Akgül, Ali Onur Tosun, Bülent Kılıç, Zeynep Kuray, Kurtuluş Arı, Gökhan Kam ve Muhabir Hayri Tunç hakkında önce adli kontrol ile serbest bırakılırken ardından savcının karar değiştirmesi ile tutuklandı. Savcının karar değiştirmesi ‘talimat geldi’ şeklinde yorumlanırken gelen tepkiler sonucu gazeteciler iki gün sonra serbest bırakıldı. Mart ayında aralarında İsveçli Gazeteci Joakim Medin’in de bulunduğu 8 gazeteci tutuklanırken, gazeteci İsmail Saymaz’a da ev hapsi verildi.”

Hem Newroz’u hem de Saraçhane’deki eylemleri takip eden 3 yabancı gazetecinin sınır dışı edildi, birinin tutuklandığının belirtildiği raporda erişim engelleri üzerine şu ifadeler kullanıldı:

“Hitler döneminin Gobbels’i gibi hareket eden RTÜK Başkanı, önce protestoları yayınlayan kanalları tehdit etti, ardından ise 1 kanala 10 gün ekran karartma cezası, 4 kanala ise 18 program durdurma ve para cezası verdi.  X, yaptığı açıklama ile Türkiye’nin 700 hesaba erişim engeli getirdiğini duyururken aralarında gazetecilerin, gençlik ve kadın örgütlerinin de olduğu 269 hesaba erişim engeli getirildiğini tespit ettik. Kişisel hesaplarla bu sayının 700’ün üzerinde olduğunu tahmin etmekteyiz.

Bu süreçte Bianet’in X hesabı, Mezopotamya Ajansı’nın Instagram hesabı kapatılırken; Adıyaman 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Mezopotamya Ajansı’nın web adresi erişime engellendi. Mart ayında 3 siteye ve 6 habere ise erişim engeli getirildi.”