Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Ufa kentindeki zirvesini gerçekleştirdi. Rusya, Çin, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderlerinin katıldığı toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ŞİÖ'nün 2014-2015 yılındaki faaliyetlerini ve geleceğe yönelik planlarını masaya yatıracağız. Ayrıca gündemdeki uluslararası ve bölgesel konuları değerlendireceğiz" dedi.
ŞİÖ'de yeni kalkınma sürecinin başladığını belirten Putin "ŞİÖ tarihinde ilk kez yeni üye kabul etme prosedürü başlatılıyor. Hindistan ve Pakistan'ın üyelikleri, ŞİÖ'nün kalkınma sürecinde yeni etabın başlangıcını temsil ediyor" ifadelerini kullandı.
Putin ayrıca, Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya ve Nepal'in ŞİÖ'ye diyalog partneri statüsüyle katılacağını ve Belarus'a gözlemci üye statüsü verilmesi konusunda da anlaşma sağlandığını söyledi. Örgüt içine çok sayıda ülkenin girmek istediğine dikkat çeken Putin "Başvuruları gereksinimlerimizi göz önüne alarak dikkatli şekilde inceleyeceğiz" dedi.
Yaptırımlara tepki
ŞİÖ liderlerinin ortak deklarasyonunda ise BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan ticari ve ekonomik yaptırım önlemlerinin uygulanmasına tepki gösterildi. Ukrayna krizinin çözümü için Minsk Anlaşması'nın tek yol olduğunu vurgulandığı deklarasyonda krizin çözümünde siyasi-diplomatik yöntemlerin alternatifi bulunmadığına vurgu yapıldı.
"ŞİÖ 2025 Kalkınma Stratejisi"nin de kabul edildiği bilgisi verilen deklarasyonda 2016-2018 yıllarına ilişkin programda üye ülkeler terörizm, ayrılıkçılık ve aşırılıkla ilgili sorunların çözümü için işbirliği yapacağı bildirildi.
Üye ülkeler ayrıca füze savunma sistemlerinin sınırsız ve tek taraflı olarak geliştirilmesinin küresel güvenliğe darbe vuracağını ve dünyayı daha istikrarsız bir yer haline getireceğine dikkat çekti.
Bunun yanı sıra ŞİÖ'nün askeri-siyasi birlik karakterine bürünmeden kalkınacağının altı çizildi.