Paris'te Komün yürüyüşü

Paris Komünü'nün yıldönümünde yürüyüş düzenlendi, “Komün’ün ideallerini yaşatma sözü” verildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Mayıs 2025
  • 14:00

Les Amis de Commune de Paris (Paris Komünü'nün Dostları) derneğinin çağrısıyla dün (24 Mayıs) Paris'te şenlik ve yürüyüş düzenlendi. 

Paris'in 19. bölgesinde Place des Fetes'teki parkta 10.30'tan itibaren stantlar kurularak hem Paris Komünü hem de güncel politik sorunlar üzerine sohbetler yapıldı. Konserde Paris Komünü'nün marşları çalındı.

14.30'da kortejler oluşturuldu ve Paris Komünü dönemine ait kıyafetler giyenler kortejde yerlerini alırken “Vive la Commune!/ Yaşasın Komün!” bayrakları taşındı. Marne bölgesinden gelen sendikalılar tarihi CGT flamasını taşıdı.

Yürüyüşte PCF, France Insoumise, Anarşistler flamalarıyla katıldı. Sarı Yelekliler hareketiyse Louis Michel'i selamlayan bir pankart taşıdı. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) da “Vive la Commune! Preparations revolution soscialiste! / Yaşasın komün, Sosyalist devrime hazırlanıyoruz” pankartıyla yürüdü. ADHK bileşenleri de bu pankartın arkasında yer aldı. BİR-KAR, PİT ve TKİP flamaları taşındı. Sloganlar eşliğinde ilerleyen kızıl kortej bir saatin sonunda Pere Lachaise merzarlığına ulaştı. Mezarlıkta Komüncülerin kurşuna dizildiği yere kadar yürüyüş kortej düzeniyle devam etti. BİR-KAR korteji L'ut de choeur korosuyla işçi sınıfının uluslararası marşının şairi Eugine Pottier'in mezarı başında Enternasyonal marşını okuyarak saygılarını sundu.

Komüncülerin duvarına gelindiğindeyse burada Les Amis de Commune de Paris tarafından açıklama okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Bu yürüyüş, yalnızca geçmişi anmak için değil, bugün hâlâ geçerliliğini koruyan bir mücadele çağrısıdır:

Patronlara karşı işçilerin yönetimini,

İfade özgürlüğünü, laikliği, halkın egemenliğini,

Göçmenlerle dayanışmayı ve halkların kardeşliğini savunmak için buradayız.

Paris Komünü, yalnızca birkaç hafta sürmesine rağmen, eğitimde eşitlik, kadın hakları, kilise ile devletin ayrılması, borçların ertelenmesi, fabrikaların işçilerce işletilmesi gibi uygulamalarla tarihe yön verdi. Bugün savaşların, sosyal adaletsizliklerin, otoriterleşmenin arttığı bir dünyada, Komün’ün mirası bizlere bir yol göstermektedir.
Bu mirasa sahip çıkmak, yalnızca geçmişi anmak değil; onun ideallerini bugünün mücadelelerine taşımaktır.”

Açıklamanın ardından Fanfare konseriyle Komün marşları hep bir ağızdan söylendi. Enternasyonal marşının okunması ve komüncülerin duvarına kızıl karanfillerin bırakılmasıyla anma eylemi sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris