Emekçi kadınlar 8 Mart’a çağırıyor!

İşçi ve emekçi kadınlar, baskıya, çifte sömürüye, mobbinge ve şiddete karşı 8 Mart’ta mücadele alanlarına çağırıyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2025
  • 17:30

Yoksulluğu en çok kadınlar hissediyor. Hem çalışma yaşamında hem de ev yaşamında yük kadınların sırtına biniyor. Yoksulluk nedeniyle kadınların eğitime katılmaları erkeklere göre daha zorken, yoksulluk yüzünden erken yaşta evlilik de kadınlara düşüyor.

Çalışma yaşamına başlayan kadınlar aynı işi yaptıkları halde daha düşük ücrete çalışmak zorunda kalıyor. Güvencesiz işlerde çalışıyor, çoğunlukla gündelik işlerle hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Aldığımız üç kuruş parayla mutfak masraflarını, evin ihtiyaçlarını, çocukların bakımını yetiştirmeye çalışıyoruz.

Emekçi kadınlar 7’den 70’e u sorunlarla yüz yüze. Bu sömürüye, eşitsizliğe, haksızlığa karşı 8 Mart’ta alanlarda olalım.

Emekçi bir ev kadını

Görüyoruz ki işçi kadınlar hep direnişlerin ön safında. Polonez’de, TKIS’ perdede, metal grevlerinde… Çünkü kadınlar sömürüyü, açlığı iki kez hissediyor. Ve direnmeye başladı mı asla geri bırakmıyor. Çünkü başka çıkış yolu olmadığını biliyorlar. Bizler de şiddete, cinayete, emek sömürüsüne karşı direnmeli, direnişlerin en ön saflarında yerimizi almalıyız. Kurtuluş olacaksa direnişle olacaktır. 8 Mart’ta yerimiz direniş alanıdır.

Tekstil işçisi bir kadın

Kadınlar hem işte hem evde çalışmak zorunda kalıyor. Çocuk bakımı, yemek, ev işi hep bizde. Ev işi bitiyor, sabahın köründe işe gidiyoruz. Burada da baskı bitmiyor. Ürün sayısını yetiştirmek için yerimizden kımıldamadan, lavaboya bile gitmeden çalışıyoruz. 10 dakika bize çok görülüyor. Aldığımız paraya da değmiyor tabi. Gece başımı yastığa koyduğumda hep aynı şeyleri yaşadığımı fark ettim. İş, ev, temizlik, yemek, ödev… Üç kuruşa çalış, evde köle gibi çalış sadece karın tokluğuna. Bu durumu değiştirmemiz lazım. Bu da ancak yan yana gelerek olur. İtiraz etmekle olur. İsteyince vermeyeceklerini biliyorum. 8 Mart’ta kadınlar bunun için direnmişler, şimdi sıra bizde.

İşçi bir kadın

İşyerine sendika sokmaya çalıştık. Patron itiraz etti, birçok kişiyi işten attı. Bizim burada kadın sayısı fazla. Neden dersin? Daha az paraya çalıştırıyorlar çünkü. Aynı işi yaptığımız halde erkeklerden daha az alıyoruz. Onlar da çok almıyor tabi. Pek çok sosyal haktan yoksunuz. Şimdi fabrikadaki işi bitirdim, evin işlerine koşturacağım. Bu zulüm bitsin istiyorum. Emeğimizin karşılığını almak için, şiddet, mobbing bitsin diye 8 Mart’ta mücadeleye! Herkese kutlu olsun!

Gıda işçisi bir kadın