Gazi Katliamı davasında 231 polisin yargılandığı dosya, 30 yıl süren, milim ilerlemeyen, skandallarla dolu bir yargılama sürecinin sonunda zamanaşımına sokularak kapatıldı.
T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun yazısına göre ilk olarak 20 polis hakkında dava açıldı. Yargılanan yirmi polisten Adem Albayrak dört kişiyi öldürmekten altı yıl sekiz ay, Mehmet Gündoğan iki kişiyi öldürmekten üç yıl dokuz ay hapse mahkûm edildi. 18 polis beraat etti. Bu karar verildiğinde olayların üzerinden beş yıl geçmişti. Yargıtay, iki polis hakkındaki kararı bozdu. Dava Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülmeye başladı. Tekrar görülmeye başlanan dava üçüncü celsede karara bağlandı. Mahkeme heyeti Albayrak ve Gündoğan'a toplam dört yıl otuz iki ay hapis cezası verdi ve cezalar ertelendi.
Gazi Mahallesi’nde başlayan eylemler Ümraniye ve 1 Mayıs mahallelerine de sıçramış, burada da açılan ateş sonucu insanlar öldürülmüştü. Cenazelerde İsmihan Yüksel, Hasan Puyan, Genco Demir, İsmail Baltacı ve Hakan Çabuk polis kurşunuyla öldü. 13 kişi de yine polis kurşunuyla yaralandı. Cenazede kalabalığa ateş açılması ve beş kişinin yaşamını yitirmesi ile ilgili olarak ayrı bir soruşturma başlatıldı. Ancak tek bir delil toplanmadı. Ne olay yeri raporu ne balistik raporu bir sonuç içermiyordu. Takipsizlik kararına yapılan itiraz, Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Öldürülenlerin yakınlarının başvurması üzerine, 2005’te AİHM, etkili bir ceza soruşturması yapılmadığını, yaşam hakkının ihlal edildiğini saptadı. AİHM kararının ardından avukatlar yeniden suç duyurusunda bulundu. Ve bu başvuru ile ilgili olarak tam 10 yıl hiçbir işlem yapılmadı. 10 yıl sonra, 15 Mart 2015’te iddianame hazırlandı. 20 yıllık dava zamanaşımı süresinin dolmasına 5 gün kala, iki ayrı iddianame düzenlendi. İki davada, toplam 231 polisin ismi sanık olarak yer aldı. Zamanaşımı ile dosya kapatılmak isteniyordu. Avukatlar Gülizar Tuncer, Faruk Nafiz Ertekin ve Keleş Öztürk, tüm bu gelişmeleri anımsatarak, kovuşturmanın genişletilmesini, sanıkların cezalandırılmasını istedi ve mahkemeye ayrıntılı bir dilekçe sundu.
İstanbul 12. Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Aralık’ta, tam 29 yıllık bir dosyayı kapattı. 12 Mayıs’ta yapılan duruşmada, savcılık, dosyanın zamanaşımına girdiği yönünde görüş sundu.Mahkeme de kısacık bir kararla zamanaşımı süresinin dolduğuna hükmetti. 30 yıllık Gazi davası, cezasızlığın, katliamların bile cezasız bırakılmasının nasıl sistematik, nasıl iktidarların kimliğinden bağımsız, nasıl sistemli olduğunun da bir kanıtıdır.