Dünyada 1 Mayıs…

1 Mayıs 'ta dünyanın tüm kıtalarında sokaklara çıkan işçi ve emekçiler, kadın ve gençlik kitleleri sömürü, yoksulluk ve açlığa, silahlanmaya ve savaşlara karşı eylemler düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2025
  • 13:00

İşçi sınıfının birlik dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs 'ta dünyanın tüm kıtalarında sokaklara çıkan işçi ve emekçiler, kadın ve gençlik kitleleri sömürü, yoksulluk ve açlığa, silahlanmaya ve savaşlara karşı eylemler düzenledi.

ABD'de on binlerce kişi ülke genelinde Donald Trump’ın işçi sınıfına açtığı savaşa karşı gösteriler düzenledi.

Arjantin'de başkent Buenos Aires'te 1 Mayıs'ta gerçekleşen yürüyüş Genel İşçi Konfederasyonu CGT tarafından örgütlendi. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Devlet Başkanı faşist Javier Milei hükümeti protesto edildi.

İspanya'nın çok sayıda kentinde 1 Mayıs'ta işçi ve emekçiler sokaklara çıktı. En kitlesel gösteri başkent Madrid’de düzenlendi. Gösteride Filistin bayrakları da taşındı.

İtalya'da 1 Mayıs'ta birçok kentte yürüyüş miting ve konserler düzenlendi. İtalya'nın en büyük işçi sendikaları CGİL, CİSL, UİL'in çağrısıyla farklı kentlerde gerçekleştirilen gösterilerde ücretlerin yükseltilmesi, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması talep edildi. 

Torino kentinde gösteride Gazze'ye yönelik saldırılar protesto edildi, Filistin bayrakları taşındı.

İsveç'te başkent Stockholm'de 1 Mayıs gösterilerinde İsrail siyonizminin Gazze'ye saldırıları protesto edildi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da işçiler “fiyat artışlarına karşı ücret artışı” istedi. Sendikal hakların korunması, yaşam ve hak güvencesi, cinsiyet eşitliği, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi talepleri de yükseltildi. İşçilerin Gazze'de ateşkes çağrısı yaptığı yürüyüşe 10 binin üzerinde kişi katıldı.

Bangladeş'te işçiler başkent Dakka ile diğer kentlerde kitlesel gösteriler düzenledi. 1 Mayıs eylemlerinde tekstil işçilerinin kitlesel katılımı dikkat çekti.

Filipinler’de başkent Manila'da binlerce işçi 1 Mayıs'ta ücret artışı ve iş güvencesi taleplerini yükseltti. Göstericiler başkanlık sarayına yürümek istedi, anca polis yürüyüşçülerin saraya yaklaşmasını engelledi.

Endonezya'da İşçi Sendikaları Konfederasyonu KSPS-KSPİ’nin çağrısıyla işçiler alanlara çıktı. Başkent Cakarta'da düzenlenen gösteride taşeronlaştırmaya karşı şiarlar yükseltildi ev işçileri ile göçmen işçilerin korunması talep edildi.  

Tayvan'da 1 Mayıs kutlamalarının en kitleseli Taipei’de gerçekleştirildi. Farklı sektörlerden on binlerce işçi başkanlık ofisine yürüdü. Yapılan konuşmalarda Trump'un açıkladığı gümrük vergilerinin istihdam kaybına yol açacağı ifade edildi, hükümetten işçi haklarını koruması talep edildi.

Güney Kore'de Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu KCTU, 1 Mayıs'ta başkent Seul'de yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Yürüyüşte gerici hükümetin izlediği emek düşmanı politikaları protesto edildi. Ülkede 10’dan fazla kentte benzer 1 Mayıs yürüyüşleri gerçekleştirdi.

İsviçre'de “Nefret söylemi yerine dayanışma!” şiarı ile düzenlenen bu yılki 1 Mayıs kutlamalarına on binlerce kişi katıldı. Kutlamalarda gençlerin kitlesel katılımı dikkat çekiciydi. Sosyal kısıtlamalara karşı mücadele ve adil gelir vurgusu, eğitim, sağlık, çevre ve silahlanmaya ayrılan bütçe, göçmenlere yönelik nefret söylemleri, ödenebilir kiralar, Filistin halkı ile dayanışma öne çıkarılan gündemler oldu.

İngiltere'de başkent Londra’da 5 bini aşkın kişi Marks Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanarak Trafalgar Meydanı'na yürüdü. Yapılan konuşmalarda sosyal haklarının ve işçi haklarının kısıtlanması, dünyada süren savaşlar, Filistin halkına karşı İsrail Siyonizminin yıllardır sürdürdüğü soykırım protesto edildi. Barış ve kardeşlik çağrıları yapıldı.

Finlandiya'da başkent Helsinki'de 1 Mayıs'ta sendikaların çağrısına uyan işçi ve emekçi kitleler gösteri yaptı. Filistin bayrakları da taşınan yürüyüşte İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım protesto edildi.

İspanya'da Madrid’de gerçekleşen yürüyüşte çalışma saatlerinin kısaltılması ve daha yaşam koşullarının iyileştirilmesi talepleri yükseltildi.

ABD ambargosuna karşı direnen Küba’da 1 Mayıs günü yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı. Malecon meydanından Devrim Meydanı'na kadar uzanan geniş bir caddede insan seli vardı. 1 Mayıs’a Fidel Castro'nun kardeşi Raul Castro ile şimdiki cumhurbaşkanı Miguel Diaz-Canel de katıldı. Ambargo, yakıt sıkıntısı ve ekonomik sıkıntıların gündem olduğu 1 Mayıs’ta ABD protesto edildi.

Yunanistan'da her yıl olduğu gibi İşçi Sendikaları Konfederasyonu GSEE , Kamu Emekçileri Konfederasyonu ADEDY, İşçi Merkezleri ve Mücadeleci İşçiler Cephesi PAME tarafından yapılan çağrılarla yüzbinlerce işçi ve emekçi , genç, kadın, emekli tüm ülkede sokaklara çıktı. Teselya ovasında bulunan şehirlerde köylüler de kitlesel bir şekilde 1 Mayıs gösterilerine katıldı.

Atina'daki gösteriler kentin farklı merkezlerinde yapılan mitinglerle başladı. Sendikaların yaptığı grev çağrısı özel sektörde de etkili oldu. Grev nedeniyle gemi ve tren seferleri yapılamadı, toplu taşımada aksaklıklar yaşandı, esnaf kepenk kapattı. Medya kuruluşları da greve katıldı. Metal ve tersaneler gibi birçok sektörde çalışan işçiler işyerlerinde yaptıkları eylemlerin ardından 1 Mayıs gösterilerine katılmak üzere alanlara aktılar. Burada taşınan döviz ve pankartlarda parasız eğitim ve sağlık hizmetleri, toplu sözleşme hakları, ücretlerin artırılması, silahlanmaya ayrılan bütçenin durdurulması gibi şiarların yanında Filistin'e özgürlük sloganları da haykırıldı. Benzer eylemler başta Selanik olmak üzere çık sayıda kentte de yapıldı.

Tunus'ta başkent Tunus'ta, Tunus Genel İşçi Sendikası UGTT'in çağrı yaptığı 1 Mayıs gösterilerinde iş yasası reformları eleştirildi. Sendika,  taşeronluğu yasaklayan yasa tasarısının meclise sunulma aşamasındayken geri çekilmesini protesto etti. 

Yürüyüşte ayrıca ekonomik ve sosyal koşulların kötüleşmesi protesto edildi, ifade özgürlüğünün genişletilmesi ve siyasi tutsakların serbest bırakılması için sloganlar atıldı, Filistin bayrakları taşındı.

Güney Afrika'da, Güney Afrika Sendikalar Federasyonu SAFTU üyesi işçiler başkent Johannesburg kentinde yürüyüş düzenledi.

Kamerun'da Yuounde kentinde kamu ve özel sektör çalışanları, sendikalar ve çeşitli meslek grupları bir araya gelerek gösteriler düzenledi. Eylemde işçi ücretlerinin yükseltilmesi, iş güvenliği, sosyal halkaların genişletilesi talepleri yükseltildi.

Arnavutluk'ta 1 Mayıs'ta Arnavutluk Sendikalar Birliği ve Arnavutluk Çalışma Hakları Koalisyonu tarafından başken Tiran’da etkinlik ve eylemler gerçekleştirildi.

Kuzey Makedonya'da Makedonya Sendikalar Birliği SSM tarafından başkent Üsküp'te yürüyüş düzenlendi. Göstericiler ücret artışı talep etti.

Bosna Hersek'te 1 Mayıs'ta protesto gösterileri düzenlendi. Saraybosna'da toplanan göstericiler çalışma koşullarının düzeltilmesini, ücretlerin artırılmasını talep etti.

Hırvatistan ve Sırbistan'da da 1 Mayıs'ta eylemler düzenlendi. Sırbistan'ın Başkenti Belgrad'da 1 Kasım 2024 yılında Novi Sad şehrinde tren istasyonunda tavanın çökmesi sonucu yaşamını yitiren 16 kişi anıldı.

Kosova'da başkent Priştine'de işçi sendikaları “Eşitlik, Onurlu İş ve Yaşam” şiarı ile yürüyüş düzenledi. Yapılan konuşmalarda işçilerin kötü çalışma koşulları ve yüksek enflasyon protesto edildi.

Rusya'da Bağımsız Sendikalar Federasyonu ülke genelinde 1 Mayıs eylemleri örgütledi. Ülke genelinde 45 bölgede 8 binden fazla miting, gösteri ve konserler düzenlendi. Başkent Moskova'da Komünist Partisinin çağrısıyla yapılan yürüyüşte Filistin bayrakları da taşındı.