İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları, farklı illerin sanayi bölgelerinden ve üniversitelerinden gelen kadınların katılımıyla gerçekleştirdiği Türkiye meclisinde, geride kalan dönemin mücadele gündemlerini kadınlar cephesinden değerlendirdi, önümüzdeki dönem mücadele hattını ele aldı.
Sabah saatlerinde kurulan ortak sofra ile kahvaltı edildi. Türkiye meclisi, ilk olarak devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen anma programı ve saygı duruşu ile başladı. Anmanın ardından Temel Conta direnişçisinin meclisi selamlayan videosu izlendi.
İlk oturum “8 Mart, 19 Mart halk hareketi ve 1 Mayıs sürecinde kadınlar” başlığı ile gerçekleşti. Bir önceki meclisten bugüne geçen yaklaşık 8 aylık süreç değerlendirildi. Kapitalizmin krizinin emekçi kadınlara yansımaları ve iktidarın kadın düşmanı politikaları ele alındı. Bu saldırıların 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesiyle daha da arttığı vurgulandı. “Aile Yılı” kapsamında gündeme gelen başlıklar değerlendirildi. Ardından 19 Mart halk hareketi, 1 Mayıs ve kadınların bu süreçte tuttuğu yer ele alındı. Kadınların harekete aktif olarak katıldığı ancak kendi talepleriyle alanlarda olmadığı vurgulandı. Kadın hareketinin tablosu değerlendirildi. Sunum kapsamlı saldırılara karşı biriken öfke ve tepkiyi açığa çıkarmanın, kadın işçileri ve genç kadınları örgütlü zeminlere kazanmanın öneminin vurgulanması ile sonlandırıldı.
İkinci oturum “İşçi direnişleri, kadın işçilerin mücadele talepleri, işçi direnişlerine müdahale” başlığı ile gerçekleşti. Pandemi sürecinden bugüne kadın işçilerin ağırlıkta olduğu direnişler ele alındı. Kadın işçilerin profili, mücadeleye atılmalarında etkili olan koşullar üzerinde duruldu. Kadın işçilerin direnişlerde sergilediği kararlı duruş vurgulandı. Oturum İEKK olarak direnişlere müdahale yöntem ve araçlarının tartışılması ile sonlandırıldı.
İkinci oturumun ardından yemek molası verildi. Yemek molasının ardından direnen işçiler selamlandı.
Ardından 25 Kasım’a kadar giden süreç için planlamaların yapıldığı son oturum gerçekleştirildi. Meclis, çifte sömürüye ve zorbalık düzenine karşı örgütlenme ve direniş çağrısıyla son buldu.
Kızıl Bayrak / İstanbul