Soma Maden Katliamı’nda 301 madencinin öldürülmesinin üzerinden 11 yıl geçti. Katliam pek çok yerde yapılan anma ve eylemlerle lanetlendi.
Manisa Soma’da saat 14.00’da Cengiz Topel Meydanı’nda Madenci Anıtı’na yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı.
Madenci Anıtı'nda katledilen işçilerin aileleri, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte anma programı gerçekleştirdi.
Soma Katliamı'nda katledilen işçilerin eşlerinden Gülfidan Köse ve Naciye Kaya konuşma yaptı.
Köse Can Atalay ve Selçuk Kozağaçlı’nın yanlarında olduğundan bahsetti ve şunları dedi:
“13 Mayıs karanlık günümüzdür, acımızdır, 301 canımızı yitirdiğimiz gündür. Hiçbir zaman 13 Mayıs’ın gelmesini istemem. 11 yıldan beri hiçbir zaman unutmadık.”
Kaya “11 yıldır adalet aradık” dediği konuşmasında “Sözde adalet mülkün temeli, maalesef adalet yerini bulmayacak. Çünkü temelden sarsıldı adalet” dedi.
Soma ailelerinin avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay'ın cezaevinden gönderdikleri mesajları okundu. Avukatlar, gönderdikleri mesajlarda, Soma'da katledilen işçiler için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
Maden faciasında ağabeyi Uğur Çolak'ı kaybeden avukat Can Çolak, adaletin yerini bulması gereken süreçte yargının vermiş olduğu kararların kamu vicdanını derinden yaraladığını belirtti.
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Gökhay Çakır, mücadelelerine kararlıkla devam edeceklerini kaydederek, "Bu anmaları 20, 30 kişi ile yaptığımızı da biliyoruz. 301 kardeşlerimizle evde, kahvede, yer altında nefes aldık, nefes verdik. Bu kardeşlerimizi unutmayacağız ve unutturmak isteyenlerin de her zaman karşısında duracağız" diye kaydetti.
CHP Genel Başkanı Özel'in de konuştuğu eylemde katledilen işçiler için 3 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
***
Bursa’da Soma Katliamı anması yapıldı. KESK, DİSK, TMMOB ve Bursa Tabip Odası, Soma’da yaşamını yitirilen 301 madenciyi yaptıkları basın açıklamasıyla andı. BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda yapılan açıklamayı Maden Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Adnan Tepeuğur okudu.
Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, Soma maden katliamının 11’inci yılında hayatını kaybeden işçileri basın açıklamasıyla andı. Ermenek, İliç ve Amasra katliamlarını hatırlatan öğrenciler, işçilerin sistematik bir şekilde öldürüldüğü düzenin çürümüşlüğünü vurgulayarak Soma faciasından sonra suçluların aklandığını fakat davanın avukatlarının cezalandırıldığını belirtti.