İzmir Çiğli Belediyesi’nde işten atılan işçiler yaptıkları yürüyüş ile bugün (10 Mayıs) Ankara’ya ulaştı.
Çiğli Belediyesi işçileri önce CHP Genel Merkez önünde bir açıklama yaptı. Ardından Kızılay’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin eylemine katıldı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 18.30’da Sakarya Caddesi’nde yaptığı eylemle şunları dedi:
“Geçtiğimiz sene Haziran ayında İzmir Çiğli Belediyesi’nde çalışan çoğunluğu kadın 147 işçi hiçbir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldı. 10 Haziran 2024’te bir anda işlerine son verildiğini öğrenen işçiler Çiğli Belediyesi merdivenlerinde uzun bir süre haklarını aradıktan sonra sonuç alamayınca Ankara’ya, CHP Genel Merkezi önüne gelmiş ve bir aydan uzun bir süre 24 saat nöbet şeklinde eylemlerine devam etmişlerdi. Belediye yönetiminin Ocak 2025’te işçilerin haklarını vereceği ve işe iadelerini gerçekleştireceği yönünde sözlerine istinaden Çiğli Belediyesi işçileri sözler tutulmazsa yeniden eyleme başlamak şerhiyle direnişe ara vermişlerdi.”
Açıklamanın devamında patronun kim olduğuna bakılmaksızın direnen işçilerin yanında olunacağı belirtilerek şunlar vurgulandı:
“Patron kim olursa olsun, belediye hangi partinin olursa olsun işçilerin haklarının verilmesi, taleplerinin gerçekleştirilmesi için 11 ayı aşkın süredir devam ettikleri mücadelenin yanındayız. İşçiler “Hak, hukuk, adalet işçilerle gelecek” şiarıyla yürüyor. Bizler de adil bir geleceğin işçilerin talepleri karşılanmadan mümkün olmadığına inanıyoruz ve Çiğli isçilerinin yalnız olmadığını, dayanışma ile kazanacaklarını dile getiriyoruz”
Metnin okunmasının ardından direnişteki işçiler adına bir işçi söz alarak yürüyüş eylemi sürecini anlattı. Konuşmasında direnişlerini devam ettireceklerini belirterek şunlar ifade edildi: “Birbirimize güç vererek bu yürüyüşü tamamladık. Işimizi geri alana kadar ben ve 15 arkadaşım İzmir’e geri dönmeyi düşünmüyoruz. CHP Genel Merkezi önünden kesinlikle ayrılmayı düşünmüyoruz. İşçinin işçiden başka dostu yoktur diyen yüreklerin maddi manevi desteği ile bu direnişi sürdürüyoruz.”
Kendilerine dönük saldırıyı anlatan direnişçi işçi şunları dedi:
“Bize uyguladıkları şiddet aslında psikolojik bir şiddettir. Şiddetin şekli önemli değil. Şu an yaşatmış oldukları manevi ve maddi şiddet bizi etkiliyor. Tazminat haklarımızı alamadık. Bu zaman kadar verdiğimiz mücadelede karşımızda bir muhatap bulamadık. Siyasi çıkarların aleti olmak istemiyoruz. Biz sadece işimizi geri istiyoruz.”
Eylem “Zafer direnen işçinin olacak” slogan ile sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / Ankara