Charles Chaplin’in yapımcı, yönetmen, oyuncu, müzisyen ve senaristi olduğu “Modern Zamanlar” asla eskimeyecek “eski” bir filmdir. 1936’da çekilen film Mussolini ve Hitler’in iktidarda olduğu İtalya ve Almanya’da yasaklanır. Bu iki ülkede kapitalizmin baskıcı yönetim biçimini esas alan faşist partiler iktidardaydı. Diğer emperyalist-kapitalist ülkelerde yasaklanmasa bile, filme hiç de sıcak bakılmadı. Çünkü filmde yalın bir kapitalizm anlatımı var. Sade bir anlatımla kapitalizmin sömürücü ve iğrenç yanları ortaya konulmuş.
Filmin başında Chaplin bir fabrikada işçidir. İşçinin yaptığı işe yabancılaşması, işçinin iş esnasındaki hareketi her yerde, hatta arkadaşının burnunda bile yapmasıyla ironik biçimde anlatılıyor. İşçinin makinenin bir parçası haline gelmesi ise, Chaplin’in çarkların arasında döndüğü sahnede çok net anlatılıyor.
Filmde aynı netlikte olmasa da mücadele de yansıtılıyor. Chaplin kamyondan düşen kızıl bayrağı (film siyah-beyaz ama filmde kullanıldığı sahne üzerinden bakıldığında bayrağın kızıl olduğu düşünülüyor) eline aldığında yürüyüş yapanların önünde bulur kendini. Polis saldırır ve Chaplin eylemin lideri olarak tutuklanır.
Filmde kapitalizmin iğrençliği karşısında karamsarlık değil, umut aşılanır. Chaplin’in beraberindeki genç kadın karamsarlığa kapılıp, ölümden söz ettiğinde Chaplin, “Gülümse, umudunu kaybetme, başaracağız” der ve birlikte ayağa kalkıp yola koyulurlar. Tabi gülümseyerek…
H. Ortakçı