Balıkesir İvrindi’ye bağlı Değirmenbaşı Mahallesi'nde, faaliyet gösteren Nurol Holding’e bağlı TÜMAD Madencilik Şirketi yıllardır Madra Dağı’nda siyanür kullanarak altın ve gümüş madeni arıyor. Bölge halkı ekosistemde geri dönülmez tahribatlar yaratmasından ötürü maden faaliyetlerine karşı çıkarken, kapasite artışı için 27 Mayıs’ta halkın da katılımıyla toplantı yapılacak. Toplantı, saat 10.20'de İvrindi ilçesinin Değirmenbaşı Mahallesi'nde bulunan köy kahvehanesinde gerçekleştirilecek.
Tolga Güney’in Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci 2016 yılında başlayan ve 2019'da faaliyete geçen maden, mevcut durumda 835,53 hektarlık bir alanda işletiliyor. Olası 452,44 hektarlık artış ile toplam alanın bin 287,97 hektara çıkarılması planlanıyor. Bununla birlikte ocak alanı 134,21 hektardan 353,36 hektara, atıkların toplandığı yığın liç alanı da 83,63 hektardan 257,4 hektara çıkarılacak. Mevcutta bölgede yıllık 7 milyon 760 bin ton olan liç yığını ise 15 bin 500 bin tona çıkarılacak.
Genişletilmek istenen maden sahası, Kuzey Ege Havzası ve Susurluk Havzası sınırında bulunuyor. ÇED alanı, 3 mikro havzanın kesişim bölgesinde yer alıyor. Bu havzalardan Akpınar Dere Mikro Havzası’nda yer alan mevsimsel dereler kuzey-güney yönlü akış göstererek, akar dere olan ve doğudan batıya akış gösteren Akpınar Deresi’ne akıyor. Yahu Dere Mikro Havzası’ndaki Yahu Deresi güneybatı- kuzeydoğu yönlü akış olurken, Madra Dere Mikro Havzası’ndaki akar dere olan Madra Deresi, güneybatıdan sularını toplayıp, yan kollar olan Sarısu Deresi ve Kocageçit Deresi ile birleşerek havzayı terk ediyor.
Öte yandan ÇED alanı, Kadastro Haritası’na göre orman ve mera arazisi üzerinde kalıyor. Kapasite arttırma planına dahil edilen ve Gömeç ilçesine bağlı Hacı Hüseyinler Mahallesi tarafından mera olarak kullanılan Hacıhüseyinler Yaylası için kaymakamlık tarafından 14 Şubat’ta boşaltma kararı alındı.