İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 19 Mart’ta bu yana eylemlerde ve sonrasında polisin yaptığı işkence ile gözaltılara ve tutuklamalara tepki olarak şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda basın metnini İHD Ankara Şube üyesi Asım Barış okudu.
Barış İHD Dökümantasyon Merkezi’nin sürece ilişkin hazırladığı Bilgi Notu’ndan şunları aktardı:
“*Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 3 belediye başkanı ile birlikte, toplam 51 kişi tutuklandı.
*Büyükşehir Belediyesi, Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanları görevden alındı. Şişli Belediyesi’ne kayyım atandı.
*4 ilde her türlü eylem, etkinlik ve gösteri Valilik kararıyla yasaklandı. Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip üç büyük şehrinde, İstanbul, Ankara ve İzmir’de eylem ve etkinlik yasakları devam ediyor.
*Ev baskınları ve gösterilerde, aralarında çocukların da olduğu en az 1.879 kişi gözaltına alındı, 260 kişi tutuklandı. 468 kişi adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı.
*İstanbul’da 20’si çocuk en az 622 kişi, Ankara’da en az 262 kişi gözaltına alındı.
*Çok sayıda kişi polisin eylemlere müdahalesi sırasında kaba dayak, yakın mesafeden kapsül, gaz ve su sıkılması, ters kelepçe, çıplak arama gibi işkence ve kötü muamele niteliğindeki uygulamaya maruz kaldı.
*Ankara’da 7 kişiye çıplak arama dayatıldı.
*En az 14 gazeteci gözaltına alındı. Haklarında tutuklama kararı verilen 7 gazeteci yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.
*Üniversite öğrencilerinin ders boykotuyla dayanışma amacıyla bir günlük iş bırakma kararı alan Eğitim Sen’in Merkez Yönetim Kurulu hakkında soruşturma başlatıldı, ifadeleri alınan yöneticiler hakkında 2 haftalık ev hapsi ve adli kontrol kararı verildi.
*Protestolara yayınlarında yer veren radyo ve televizyon kanallarına ilişkin RTÜK Başkanı’nın açıklamaları, bu kanalları ‘kapatma tehdidi’ olarak yorumlandı.”
Barış, konuşmasının devamında ise insan hakları savunucularının taleplerini şöyle sıraladı:
“*Keyfi olarak yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesini,
*İşkence ve kötü muamele yasağını ihlal edenler hakkında soruşturma süreçlerinin başlatılmasını,
*Ters kelepçe, plastik mermi, kapsül, göz yaşartıcı gaz vb. araçların kullanımına son verilmesini,
*Valilik yasakları gerekçe gösterilerek yapılan polis müdahaleleri ve gözaltılar, sokakta ve gözaltı birimlerinde gerçekleştirilen işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarına son verilmesini,
*Tüm gözaltına alınanların serbest bırakılmasını,
*Kamusal görev yapan gazetecilerin engellenmesine, sosyal medya hesaplarının kapatılmasına, gazetecilerin gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına son verilmesini,
*Valiliklerce alınmış olan tüm yasakların kaldırılmasını talep ediyoruz.”