28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’nde pek çok yerde eylemler yapıldı.
Metal fabrikalarında açıklamalar
Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan tüm fabrikalarda metal işçileri, okudukları bildiri ve attıkları sloganlarla iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri andı. Açıklamalarda sağlıklı ve güvenli çalışma talebini dile getirdi. Çocuk işçiliğindeki artışa da dikkat çeken metal işçileri, çocukların canını hiçe sayan MESEM uygulamasına son verilmesini ve çocuk işçiliğine karşı gerekli sosyal politikaların hayata geçirilmesini istedi. Talepler olarak şunlar ifade edildi:
“Özellikle metal işkolu gibi tehlikeli ve çok tehlikeli işkollarında çocukları işgücü piyasasına erken yaşta sokan MESEM’ler kapatılmalıdır. Çocukların okullarda yaşlarına uygun koşullarda, sağlıklı ve güvenli şekilde, nitelikli bir mesleki eğitim alması sağlanmalıdır.Çocuk işçiliğinin önlenmesi için yoksullukla mücadele edilmeli; bunun için sosyal politikaları, Anayasa ve hukukun üstünlüğünü temel alan sosyal devlet anlayışına dönülmelidir.İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, yalnızca prosedürel değil, sahada uygulanabilir biçimde hayata geçirilmeli; işyerlerinde emekçilerin sağlığı temel bir öncelik haline getirilmelidir.Denetimlerin ve caydırıcı cezaların artırılması sağlanmalıdır.Meslek hastalıklarının tespitine yönelik prosedür sadeleştirilmeli, koruyucu hekimlik uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.İş kazasına uğrayan ve meslek hastalığı tanısı alan işçiler için mesleki rehabilitasyon ve uygun işe yerleştirilme olanağı sağlanmalıdır. İş değişikliğinin yanı sıra işveren tarafından işyeri sağlık risklerinin ortadan kaldırılması için ilgili kamu kurumları arasında eşgüdümlü bir çalışma inşa edilmelidir."
“Çocuk işçiliğine, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına, iş cinayetlerine hayır!”
İSİG Meclisi Kadıköy ve İzmit’te yaptığı eylemler ve Ankara’da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla “Çocuk işçiliğine, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına, iş cinayetlerine hayır!” dedi.
İstanbul’da Süreyya Operası önünde yapılan eylemde İSİG Meclisi’nin yanı sıra Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, MESEM’li öğrenciler adına konuşmalar yapıldı. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri iş cinayetlerinde katledilen çocukların hikayelerini okudu. MESEM’li öğrenciler adına yapılan konuşmada ise “Yusuf Boran Aslan’ın sesi olacağız” denildi.
Ankara’da İSİG Meclisi, Ankara Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve SES, “28 Nisan İş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” sebebiyle çocuk işçiliğe ve çocuk işçi cinayetlerine tepki gösterdi. Ankara Tabip Odası'nda düzenlenen toplantıda basın metnini Dr. Özden Çırpar okudu.
Son 12 yılda en az 764 çocuğun iş cinayetinde hayatını kaybettiğini ve bu çocuk işçilerden yaklaşık üçte birinin 15 yaşının altında olduğu vurgulanan açıklamalarda talepler şöyle sıralandı:
"Çocuk yoksulluğunu ve çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak amacıyla sosyal adaleti güçlendiren politikalar yürürlüğe konmalıdır.
Çocuk işçilik yasaklanmalı; mesleki öğrenim çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesinde sunulmalıdır.
Eğitim her kademede parasız olmalı, müfredat laik ve bilimsel bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Çocukların okula devamı desteklenmelidir.
Okullarda ve tüm eğitim kurumlarında kalori değerleri hesaplanarak en az bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmelidir. Tüm çocuklar sağlık hizmetlerine eşit ve ücretsiz erişebilmelidir."