“Çocuk işçiliği ile mücadeleye!”

İSİG Meclisi 14 Mart 2013’te iş cinayetinde yaşamını yitiren Ahmet Yıldız şahsında çocuk işçi için yazılı bir açıklama yaptı ve “Çocuk işçiliği ile mücadeleye!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mart 2025
  • 14:30

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 2013’te iş cinayetinde yaşamını yitiren çocuk işçi için “Yaşasaydı 25 yaşında olacaktı! Başka Ahmet Yıldız’lar ölmesin demek için… Çocuk İşçiliği İle Mücadeleye!” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada çocuk işçiliği ve iş cinayetleri üzerine şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de her yıl 60-70 civarında çocuk işçi tarımda, sanayide, inşaatlarda ve sokaklarda çalışırken hayatını kaybediyor. Öyle ki iş cinayetlerini kayıt altına aldığımız son on iki yıl içinde 2024 yılı 71 çocuk ile en fazla çocuk işçinin öldüğü yıl oldu. Hal böyleyken devletin kurumları bırakın çocuk işçilik ile mücadeleyi ne tam olarak çocuk işçi sayısını açıklıyor ne de çocuk işçi ölümlerinin kaydını tutuyor.

Çocukların işçileştirilmesinin temel nedenleri yoksullaştırma, parasız eğitimin kaldırılması -doğal olarak eğitim olanaklarına ulaşamama- ve özellikle son dönemde devletin uyguladığı mesleki öğrenim politikaları.”

Ahmet Yıldız hakkında açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ahmet 13 yaşındaydı. 14 Mart 2013 tarihinde Adana Yüreğir’de Keresteciler Sitesi’nde çalıştığı Koç Plastik adlı işyerinde pres makinesine sıkıştı. “Otomobil çarptı, plakasını alamadık” denilerek ağır yaralı olarak getirildiği hastanede hayatını kaybetti. Hastanede yapılan muayene/otopsi sonucu iş kazası geçirdiği belirlendi.”

Yıldız’ın ölümünden sonra tutuklanan patron 21 Haziran 2013’teki 3. duruşmada toplanması gereken delillerin büyük ölçüde toplandığı için serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada şunlar denildi:

“1 Ekim 2013’te dava sonuçlandı. İşveren taksirle öldürme suçundan beş yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Ceza sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 4 yıl 2 aylık hapis cezasına (1/6 oranında) indirildi. Ardından sanığın aile ve meslek sahibi olması, eylemin ‘kusurlu’ eylem sayılması ve pişmanlık durumu nedeniyle günlük 20 lira üzerinden 30 bin 40 lira adli para cezasına çevrildi (Ekim 2013 için 11 bin Euro). İşverenin bu cezayı 24 aylık taksitler halinde ödemesi kararlaştırıldı.”

Yıldız davasında patronun cezasızlıkla ödüllendirildiği belirtilen açıklama şu ifadeler kullanılarak bitirildi:

“Ölüm yıldönümünde, başka Ahmet Yıldız’lar ölmesin demek için;

1- 15 yaşın altında çocukların çalışması tamamen yasaklanmalıdır. Bu noktada denetimler artırılmalı ve bu yaşta çocuk çalıştıran patronlara ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.

2- Eğitim her kademede parasız olmalı, müfredat bilimin ışığında ve yaşam ile bağı kuran bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.

3- Mesleki öğrenim çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olmalıdır.

4- Yaşam alanlarımız uyuşturucu ve çeteleşmeden temizlenmeli, çocukların gelişimine uygun bir hale (spor, sanat, kültürel etkinlikler vb.) getirilmelidir.

Ancak bunları sistem içinde talep etmek tek başına bir anlam ifade etmiyor. Örgütlenmek, mücadele etmek ve direnmek gerekiyor. Şimdi, çocuklarımızı koruyacak adımları atmanın ve mücadelenin araçlarını yine çocuklarımızla birlikte oluşturmanın zamanıdır…”