1 Mayıs 1977’de Taksim’de sermaye devletinin gerçekleştirdiği katliam dolayısıyla bugün Kazancı Yokuşu’nda anma düzenlendi.
‘78’liler Girişimi’nin yanı sıra Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin gerçekleştirdiği anmada, ‘78’liler Girişimi Yürütme Kurulu Üyesi Yunus Bircan açıklama yaptı.
Taksim’in 1 Mayıs meydanı olduğu vurgulanan açıklamada, 42 yıl önce gerçekleşen katliam hatırlatıldı. 34 kişinin öldürüldüğü, en az 126 kişinin yaralandığı katliamın ardından açılan davada, katledilenlerin arkadaşlarının “fail” yapılmak istendiğine dikkat çekildi. Katliamın 12 Eylül askeri faşist darbesine giden yolda toplumu baskı altına almak amacıyla hayata geçirildiğine değinilen açıklamada, 1 Mayıs 1977’nin yanı sıra Maraş, Çorum katliamları hatırlatıldı.
“Bu meydan 1 Mayıs’a açılmalıdır!”
Açıklamanın devamında, 1 Mayıs alanının Taksim olduğu vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı: “1 Mayıs 1977 Katliamı’nın yapıldığı Taksim Meydanı, bir kamusal alandır. Bir özgürlük meydanıdır! Kamusal alanımızı, özgürlük meydanımızı yasaklıyorlar. İtiraz edenlere zulmediyorlar 1 Mayıs’ta, işçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü bu alanda kutlamamızı istemiyorlar. Kabul edemeyiz! Taksim Meydanı 1 Mayıs alanıdır da. Bu meydanda yllarca milyonlar, özgürlük şarkiları, direniş marşları söylediler. Bu meydan emeğin, özgürlüğün ve direnişin simgesidir.”
‘77 1 Mayıs’ında katledilenler için bir anıt bile dikilmediğine değinilerek bu talepten vazgeçilmeyeceği ifade edilen açıklama, “Bu meydan 1 Mayıs meydanıdır, 1 Mayıs kutlamalarına açılmalıdır! Katledilen arkadaşlarımızın anısına, Kazancı Yokuşu’nun başına bir anıt dikilmelidir” vurgusuyla sona erdi.
Anma, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılarak ve katledilen 34 kişi anılarak 1 Mayıs Marşı’yla son buldu.