Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB), 10 Mayıs’ta İzmir’de gerçekleştirdikleri etkinlikte, 6 Mayıs 1972’de idam edilen devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı andı.
“Denizlerin çağrısı: Düzene karşı devrim!” şiarıyla düzenlenen etkinlikte saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından 1971 Devrimci Çıkışı’nın tarihsel ve güncel anlamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından, DGB ve BDSP temsilcileri tarafından konuşmalar gerçekleştirildi. DGB adına yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:
“’71 Devrimci Çıkışı’nın önderleri, toplumun hafızasından silinemiyor. Denizlerin, Mahirlerin, İbrahimlerin yarattığı etki; devrimci kimlik ve adanmışlıkla bugün hâlâ anılıyor, sahipleniliyor. Bu çıkış, düzen sınırlarına hapsolmuş burjuva sosyalizminin devrimci reddini simgeler. Tarihsel olarak devrime yönelimi esas alan bu kopuş, günümüzde hâlâ güncelliğini koruyor. AKP-MHP faşist iktidarının toplumun her kesimine uyguladığı baskıya karşı haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz diyen DGB temsilcisi Bizi geleceksizliğe mahkûm etmeye çalışan bu çürümüş düzene karşı, Denizlerin çağrısıyla 'Düzene karşı devrim!' diyoruz”
BDSP adına yapılan konuşmada, dünyada yaşanan siyasal gelişmelere dikkat çekilerek devrimci mücadelenin önemi vurgulandı. ‘71 devrimci kopuşuyla özdeşleşen değerlerin şimdi her zamankinden daha güncel olduğu ifade edilen konuşmada, ülkede gerçekleşen gençlik eylemleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. 19 Mart’tan bu yana yaşanan sokak eylemleri, baskı ve zorbalık politikalarına karşı oluşan tepkinin dışa vurumu olduğunu söyleyen BDSP temsilcisi, bu süreçte gençliğin oynadığı özel role dikkat çekti. Günün devrimci görevinin, işçi sınıfını mücadele sahnesine çıkartmak olduğunu söyledi.
Etkinlik, okunan şiirler ve müzik dinletisiyle sona erdi.
Kızıl Bayrak / İzmir