Sermaye düzeninin emekçilere dönük düşük ücret dayatması sürüyor. İzmir’deki çok sayıda fabrikada ocak zamları sefalet düzeyinde yapıldı. Ege İşçi Birliği (EİB) zamların açıklanmasının ön günlerinde “İnsanca yaşanabilecek zam yoksa üretim de yok!” şiarıyla tek tek fabrikalara seslenmiş, işçileri eyleme geçme çağrıları yapmıştı.
EİB’in işçileri örgütlenmeye çağıran faaliyetleri sürüyor. Bu kapsamda 7 Mart Cumartesi günü gündüz vardiyasına giden Kardemir işçilerine Menemen Asarlık durağında bildiri dağıtımı yapıldı. Arkasından Çiğli AOSB’de bulunan Bakioğlu işçilerine 8-16 vardiyası çıkışında yine bildirilerle örgütlenme çağrıları yapıldı. Dağıtım sırasında örgütlenmenin nasıl yapılacağı ve engellerin nasıl aşılacağı üzerine konuşuldu.
“Kardemir işçisi dostlar, hakkımız olanı almak için örgütlenelim!
Geçtiğimiz günlerde ücret zamları %23 olarak açıklandı. 3-5 bin liraya tekabül eden bu zamları hak etmedik. Ağır ve sağlıksız koşullarda çalışıyoruz. Ekonomik krizle birlikte alım gücümüz her geçen gün düşüyor. Hayatlarımız, çalışma yaşamımız çekilmez hale geldi. Ne kiraya, ne gıdaya, ne faturalara yetişebiliyoruz. Tüm ömrümüz fabrikada yitip gidiyor, ya fazla mesai yapıyoruz ya da ek işe gidiyoruz. Ancak ne yaparsak yapalım eksiden çıkamıyoruz.
Bu kaderi biz yazmadık, bozacak olan biziz!
Kardemir’de düzen gibi oturtulmuş haksızlıklar sürüyor. Ya elden para veriyorlar, ya çıkanların tazminatını çok düşük veriyorlar, ya yemek kötü, ya mola yeri yok, ya iş “kazası”, ya düşük ücret… Kardemir kapitalisti zenginliği ile böbürlenirken, müdürü işçiyle alay ederken bize yine sefalet düşüyor. Ancak böyle gitmez, onların tüm zenginliğini yaratan Kardemir işçisi bunu hak etmiyor.
Kardemir işçisi dostlarımıza çağrımızdır; gelin omuz omuza verelim, demir çelik havzasının en kötü ücretlerini reva görenlere işçinin birliğini gösterelim. Birlik ve mücadeleyi sağlamak için adım atalım, fabrikada çalıştığımız gibi emek harcayalım. Ne yapmalı, nasıl yapmalı sorularına yanıtı birlikte arayalım ama en önemlisi kararlı davranalım. Hem ekmeğimiz hem onurumuz için bu harami düzenini değiştirme çabasına girişelim.
Gelin umutsuzluğu, bahaneleri bir kenara bırakıp, omuz omuza verip hem Kardemir’de hem de demir çelik havzasında artık işçinin son sözü söyleyeceği günleri getirelim. Örgütlenelim!
***
Bakioğlu işçisi kardeşler insanca bir ücret ve insanca çalışma koşulları için örgütlenelim!
Ekonomik kriz şartlarında yaşamak her geçen gün zorlaşıyor. Kira, gıda, eğitim, sağlık, faturalar her şeye zam geliyor, geçim zorlaşıyor. Borçsuz kimse yok desek yeridir. Buna karşın Çiğli AOSB’nin nerdeyse yarısının sahibi, yeni fabrika bile açan Bakioğlu Holding’in işçiye reva gördüğü zam oranı %5 oldu!
Zenginlikleri dillere destan kapitalistler sıra işçiye geldi mi ‘kriz var’ diye nerdeyse ağlayacaklar. Hatta karşımızda %5’lik zammı ‘Polibak kâr ettiği için bunu yapabildik’ diyerek yalanın kılıfını arşa çeken bir holding yönetimi var. Kârlarını artırırken iyi ama kârdan zarar etme ihtimalinde bile ilk tasarrufu işçiden yapmaya kalkıyorlar. Verilen zam, ücretlerdeki reel erimeyi bile karşılamıyor. Yani Bakioğlu binlerce işçisine zam bile vermemiş oluyor. Bir de düşük zammı protesto etti diye tazminatsız şekilde işçileri işten attılar. Sözde ‘demokratik’ yönetimin gerçek yüzü de böylece açığa çıkıyor, onların ‘demokrasisi’ işçi hak arayana kadar oluyor. Ve biz bunları Çiğli’deki diğer sendikasız fabrikalarda da görüyoruz. Çiğli AOSB’de kazan kaynıyor, işçiler hakkı olanı almak için hazırlanıyor.
Yarım bıraktığımız işi bitirelim!
Bu sene sefalet zammına karşı tepkimizi yavaş çalışarak gösterdik. Haklıyız, çünkü bu ücretleri hak etmiyoruz. Ancak bu tepkiler yeterli değil. Yıllar önce ‘sendika getirmeyin her hakkınızı vereceğiz’ dediklerinde yarıda bıraktığımız mücadele bugün arsızca yoksulluk dayatmasına dönüştü. Öyleyse insanca yaşamaya yeten ücretler, insanca çalışma koşulları için yarım bıraktığımız işi tamamlayalım, örgütlenelim!
Bu memlekette fabrikada sömürdüğü, vergiyle soyduğu, baskıyla ezdiğini sandığı işçinin gücünü birlik ve mücadele ile gösterelim. Ne yapmalı, nasıl yapmalı sorularına birlikte yanıtlar arayalım.”