Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Türkiye PEN, bugün ortak bir basın toplantısı düzenleyerek AKP’nin yasağına karşın 1 Mayıs’ta işçilerle birlikte Taksim’de olacaklarını duyurdu.
İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde yapılan basın toplantısına TYS ve PEN üyesi yazarlar katılım gösterdi.
Basın toplantısında ilk sözü alan TYS 2. Başkanı Kamil Tekin Sürek, kültür ve sanata karşı yapılan saldırılara karşı sanatçılar ve yazarların ortak hareket etmesini hedeflediklerini belirterek “İlk eylemimiz Yaşar Kemal’i heykeline sahip çıkmaktı. Yenikapı’da bir mezbelenin içine atılmıştı Yaşar Kemal’in heykeli. Topluca giderek heykelin önünde bu skandalı kamuoyuna duyurma girişimimiz etkili oldu. Şirket biz oraya gitmeden heykeli orada aldı ve heykel uygun bir yere konuldu” dedi.
Yazarlar olarak 1 Mayıs’ta neler yapabileceklerini planlamak için toplantıyı düzenlediklerini kaydeden Sürek, İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda yaptırılmayacağına ilişkin açıklamasını hatırlatarak “DİSK, KESK, TMMOB ve TTB gibi sendika ve örgütler de Taksim’de yapacaklarını açıkladılar. Biz de TYS olarak işçi sendikaları nerede 1 Mayıs yapıyor ise orada olacağız. 1 Mayıs’ın asıl sahipleri işçilerdir” ifadelerini kulandı.
“Toplanma ve düşünce özgürlüğüne aykırı”
Sürek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Sendika olarak, AKP hükümetinin 1 Mayıs’ı yasaklamasını, kriz çıkartmasını kınıyoruz. Bu işçi sınıfına karşı bir düşmanlık tutumudur. Taksim Meydanı’nın verilmemesinin hiçbir mantıklı sebebi yoktur. Çünkü üç sene önce Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs yapıldı. Bugün Taksim Meydanı daha da müsaittir.”
Taksim Meydanı’nın işçi sınıfı açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Sürek, 1977’de katledilen emekçileri hatırlattı. Sürek, AKP’nin yeni miting alanları açarak eylemlerin bu alanlara sıkıştırılmaya çalışılmasının toplanma ve düşünce özgürlüğüne aykırı bir tutum olduğunu sözlerine ekledi.
PEN: 1 Mayıs alanı Taksim’dir
Türkiye PEN 2. Başkanı Hail İbrahim Özcan ise Türkiye’de düşünce, kültür ve sanat üzerindeki baskılar konusunda dünyanın üçüncü sırasında olduğunu kaydetti. 1 Mayıs’ın Türkiyeli aydın ve yazarlar için önemli bir nokta olduğunu belirten Özcan, işçilerin yanı sıra düşünebilen, üretebilen herkesin ön saflarda yer alması gereken bir gün olduğunu söyledi. Özcan, yakın zamandaki 1 Mayıslar’da sadece bir-iki defa bir araya gelebildiklerini daha sonra gaz bombalı saldırılar nedeniyle buluşamadıklarını kaydetti. Özcan sözlerini şu şekilde sürdü:
“Sonuç olarak, yazar örgütlerinin bir araya gelerek 1 Mayıs’ı tartışması çok önemlidir. Büyük ihtimalle yasaklanacak. Belirlediğimiz alanda toplanamıyorsak hedef Taksim’dir. 1 Mayıs alanı Taksim’dir. Uluslararası PEN Türkiye Merkezi olarak da yazarlarımıza çağrımız Taksim’de olunmasıdır.”
Basın açıklamasının ardından toplantıya gelen katılan yazarlar, 1 Mayıs üzerine kısa bir forum gerçekleştirerek, 1 Mayıs günü olası devlet engellemelerine karşı nasıl hareket edeceklerini tartıştılar.
Kızıl Bayrak / İstanbul