Devrimci gençlik kampına katılan Ve Sanat Tiyatro Atölyesi ile Yolunda A.Ş. filmiyle birlikte sanata yaklaşımları, kamp hakkındaki gözlemleri üzerine konuştuk.
- Merhabalar... ‘Ve Sanat Tiyatro Atölyesi’ üzerinden çekilen bir film vardı, Yolunda A.Ş. Öncelikle, bu filme dair genel bakışınızı paylaşabilir misiniz
Hasan: Film bugün AKP politikalarıyla birlikte kentsel dönüşümü 2015 yılının güncelliğiyle konu alan bir film. Çalışmalarına yaklaşık üç buçuk, dört yıl önce başladığımız Yolunda A.Ş. projesi, daha önce kendisini internet üzerinde 8 bölümlük dizi halinde yayınlamıştı. Mynet portalıyla ortaklaşa yapılan bir projeydi. Daha öncesinde bir sinema filmi düşünülüyordu, ama bir filmi oluşturabilmek için gerekli, geçerli koşullar henüz hazır olmadığı için bu internet dizisine ihtiyaç oldu. Bundan sonra koşullar netleşince, Yolunda A.Ş. sinema filmi hayata geçti. 2014 Ağustos ayında 22 gün sürdü çekimleri. 2015 1 Mayısı’nda da vizyon girdi, yaklaşık 5 hafta kaldı vizyonda. Süreç böyle tamamlandı.
- Peki, gerek mahalle içerisindeki çalışmalarınız, gerekse geneldeki izlenim nedir? Nasıl tepkiler aldınız?
Erdağ: İlk baştan itibaren zaten mahalleliyle kurulan diyaloglarda, bunun mahallenin gerçeklerine değinmeye çalışan bir film olacağı, odağına kentsel dönüşüm ve mahallenin genel sıkıntısı olan yoksulluk üzerinde olacağı anlatılmıştı. Dolayısıyla mahalleli de buradan doğru çok fazla destek sunmuş oldu, birçok imkan sağladı, evlerini açtı, sofralarını açtı. Filmin çekilme sürecinde de birçok yardımları oldu, gerek kendileri oynadılar, gerek kendileri replik eklediler filme. Bunun gibi birçok destekleri oldu mahallelinin. Ankara genelinde gözlemleyebildiğimiz kadarıyla, filmin yarattığı etkiler sonucu insanlarla çok daha rahat diyaloglar kurabildik, derdimizi daha rahat anlatabildik. Ve Çinçin’in bu derdini, Çinçin’deki halkın derdini, başına çöreklenmiş bu belayı daha geniş kesimlere ulaştırabilme ve insanlarda farkındalık yaratabilmeye de vesile olmuş oldu bizim için.
- Şu anda “Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz!” şiarıyla yola çıkan Devrimci Gençlik Birliği kampının 5. günündeyiz. Kampa dair izlenimleriniz nelerdir?
Erdağ: Buradaki birlik duygusu ve coşkusu kampın her noktasına, her türlü yansımış durumda. Kolektif emek her yanıyla kendini gösteriyor. Kolektif olarak çalışmalarını yürüten bir sanat topluluğu olarak burada olmak bizim için de büyük bir gurur kaynağıdır, sevinçtir. Gayet güzel gidiyor, atölyelere dostların katılımı olsun, burada yapılan tartışmalar olsun, gençliğin bugün dünyada yaşanan toplumsal sorunlara dair geleceğini kurma mücadelesinde önemli bir adım olarak görüyoruz. Başarılar diliyoruz.
- Son olarak eklemek istediğiniz birşey var mı?
Hasan: Ve Sanat Atölyesi kurulduğu 2008 yılından beri, sınıf devrimciliğine inanan, onların yaşamlarını kendi yaşamlarına örnek olarak almaya çalışan ve bunun sanatsal karşılığını arayan, bunu sorgulayan ve bu doğrultuda üretim yapmaya devam eden bir topluluk. Bu tür kamplarla da birlikte, genel olarak sosyalizm mücadelesini, özel olarak da bunun sanatsal yanını hep beraber ilerleyen süreçte çok daha ileriye götürebileceğimize inanıyoruz.
Kızıl Bayrak / İzmir