Gebze’de aylardır birçok konunun ele alındığı Kocaeli Eğitim Sen 2 No’lu şubenin yürütücülüğünde süren Sınıf Okulu programı devam ediyor.
14. dersin yapıldığı bu hafta, konu olarak “yapay zeka ile emek” üzerine bir anlatım oldu. Diyar Saraçoğlu “Yapay zekanın sınıfsallığı” ve Dr. öğretim üyesi Özgür Narin ise “Emeğin üretici gücü olarak yapay zeka ve sınıfın alternatif zekası” başlıkları üzerine sunum yaptı.
Yapay zekanın gündelik yaşamın içerisinde her alana girmiş olduğunun ifade edildiği sunumlarda ekonomide, savaşta, siyasette, medyada, tıpta, eğitimde nasıl nüfus etmiş olduğu aynı zamanda bu alandaki herkesin veri girişi olarak farkında olarak veya olmayarak çalıştığı belirtildi. Yapay zekanın kendinden menkul olmadığı bir özne gibi düşünülmemesi gerektiğinin vurgulandığı sunumlarda insan emeğinin bir sonucu olduğunun unutulmaması hatırlatıldı. Yapay zeka sisteminin de tüm üretim araçları gibi kapitalistlerin elinde olduğu belirtildi. Yapay zeka ile birlikte mesleklerde yaşanacak dönüşüm anlatılırken sendikalaşmaya, örgütlenmeye nasıl etki edeceği ifade edildi.
Tarihsel olarak yapay zeka tartışmalarının kapitalizmin erken evresiyle birlikte başladığını vurgulayan Saraçoğlu, sunumunun sonunda “bizim zekamız" diye kullandığı sınıfın zekasının örgütlü bir formda nasıl açığa çıkartılabileceğine işaret etti. Yapay zeka alanındaki şirketlerin durumunu ve dünya piyasasında tuttukları yeri örneklerle anlatan Narin, tüm bu alanlarda ve bununla bağlantılı işkollarında birlikte örgütlenme ve sermayeye karşı sınıfın kolektif zekasını açığa çıkarma çabasıyla hareket etmek gerektiğini vurguladı.
Sunumların ardından katkı ve soru-cevap bölümüyle ders sona erdi.
Kızıl Bayrak / Gebze