“Sağlık için zararlı, endüstri için kârlı”

Türk Tabipleri Birliği Meclis gündemindeki kenevir üretimine ilişkin kanun teklifine dair açıklama yaptı ve “Sağlık için zararlı, endüstri için kârlı” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Temmuz 2025
  • 22:30

Türk Tabipleri Birliği Meclis gündemindeki kenevir üretimine ilişkin kanun teklifine dair açıklama yaptı ve “Sağlık için zararlı, endüstri için kârlı” dedi.

“Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin maddelerinden biri kenevir üretimine ilişkin. Endüstriyel kenevir ekimi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırlayacağı yönetmelikler kapsamında, devlet kontrolünde ve sınırlı amaçlarla yapılabiliyor.

Yeni teklifle yasal çerçevenin, kenevir bitkisinden elde edilecek ürünlerin kullanım alanını tıbbi ürünler yanında sağlık destek ve kişisel bakım ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor.

TTB açıklamasında şunlar denildi:

“Özellikle gençlerde ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Kenevir 60 kannabinoid bileşiği olmak üzere 400 ayrı kimyasal madde içeriyor. Kenevir karmaşık kimyası olan bir bitki. İçeriğinde olan Delta-9, Tetrahidrokannabinol ve Kannabidiol birbirine zıt etki gösterir. İnsan vücudunda sinir sisteminde etkisi var. Yüksek doz ve uzun süre kullananlarda psikotik bozuklukların gelişmesi daha sık.

Güvenlilik ve etkinlik konusunda sağlam kanıtların olmamasına rağmen tıbbi kannaboid olarak da bilinen bu preparatlar belirtileri yatıştırdığı gerekçesiyle kullanılıyor. Tıbbi kannabinoid alan hastalarca en çok bildirilen yan etkiler baş dönmesi, ağız kuruluğu, oryantasyon bozukluğu, öfori, bilinç bulanıklığı ve sersemlik. Tıbbi amaçlar dışında kenevir (esrar) keyif için kullanılıyor. Esrar da tütün gibi sigara, puro, pipo, e-sigara ve nargile ile içilebilir enfiye veya çiğneme olarak kullanılabilir. E-sigarada ve benzeri ürünlerde esrardaki psikoaktif madde THC içeren yağlar da bulunabiliyor. Tıbbi neden olmadan keyif için kullananlarda kenevir; kısa dönemde bilinç ve algı bozukluğu, duygu değişikliği, halüsinasyon, kusma, uzun dönemde bağımlılık, psikoz, şizofreni, depresyon, intihar eğilimi, bronşit, kalp krizi yapabiliyor.”