Sermaye iktidarı orta vadede ucuz iş gücü ihtiyacı çerçevesinde düşen doğurganlık oranları karşısında tedbirler arıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklanan vizyon ve eylem planları, kurulan Aile Enstitüsü, 2025 yılının “Aile yılı ilan edilmesi vb. doğurganlık oranlarını artırmayı hedefliyor.
Bu politikaların parçası olan doğum yardımı yönetmeliği ise bugün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, ilk çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için aylık 1500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aylık 5 bin TL ödeme yapılacak.
İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar sürecek. Doğum yardımı başvurusu, ilk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise 5 yaşını tamamlayana kadar yapılabilecek.
Ödemeler, vergi ve kesintiye tabi tutulmadan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu üzerinden gerçekleştirilecek.
Doğum yardımları ile “ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve çocuklu ailelerin ekonomik olarak desteklenmesi” hedeflenmesine rağmen teşvikler, ekonomik kriz koşullarında bebeklerin en temel ihtiyaçlarını karşılamaktan bile son derece uzak.
Sermaye iktidarı hem doğurganlık hızını artırmak istiyor hem de bunu ailelerin (somutta da kadınların) üzerine yıkarak yapmak istiyor. Doğum yardımı vb. göstermelik tedbirler ise göz boyamaktan başka bir işe yaramıyor.