Almanya Köln’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde iki ayrı yürüyüş gerçekleştirildi.
İlk yürüyüş Mülheim Wiener Platz’da düzenlendi. Buradaki miting ve yürüyüş aralarında PiA’nın da bulunduğu Türkiyeli ve Almanyalı kadın örgütlerinden oluşan 8 Mart Platformu’nun çağrısı üzerine gerçekleşti. 8 Mart platformu haftalar öncesi bir araya gelerek eylem planı yapmıştı.
Miting alanında kadın sorununu temele alan konuşmalar gerçekleşti. PiA ve RJ yaptıkları konuşmalarda kapitalizmin derinleşen krizine, Filistin’de, Suriye’de Kürdistan’da süren savaşlara, Alman devletinin silahlara milyarlar harcarken, sosyal halkaları kısıtlaması ve bundan en çok çocuk ve kadınların zarar görmesine, kadın sığınma evlerine ve genç kızların merkezlerine ödenek ayrılmamasına, Almanya’da yükselen faşizm tehdidine, cinsiyet eşitsizliğine değinildi. Kapitalizmin kadınların örgütsüzlüğünden faydalandığını ve böylece düzenini kolayca sürdürdüğünün altı çizildi. Kapitalizmin sömürü, şiddet, savaş, düzeni olduğu kadın sorununu çözemeyeceği, kadınların özgürleşmesinin işçi sınıfı ile birlikte kapitalizmi devirmeden geçtiğine değinildi. Sömürüsüz, şiddetsiz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünyanın ancak bu şekilde kurulabileceği ifade edildi. Yeni bir dünyanın mümkün olduğu, bunun mücadele ile kazanılabileceği ve bunun da sosyalizm olduğuna vurgu yapıldı.
“Kadınlar, özgür ve eşit bir dünya için birleş!” şiarının yer aldığı pankartın ardında Mülheim Garı’na oradan tekrar miting alanına yüründü. Yürüyüş boyunca “Yaşasın Enternasyonal dayanışma”, “Benim bedenim benim kararım”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Jin Jiyan Azadi” gibi sloganları atıldı.
200 kişinin katıldığı yürüyüş miting alanında yapılan konuşmalar ve Courage’dan kadınların hazırladıkları müzik dinletisi ile son buldu.
***
Köln’de bir diğer yürüyüş saat 16.00’da şehir merkezinde gerçekleşti. “Mücadele ediyoruz, grev yapıyoruz, yaşıyoruz” şiarı altında düzenlenen yürüyüşe sendikalar, feminist kadın örgütleri, sol partiler ve örgütler vb. çağrı yaptı.
Yürüyüşün temel konusu, çoğunlukla kadınların çalıştığı sosyal meslek olan “bakım işi”ydi. Miting alanında yapılan konuşmalarda bu alanda çalışanların düşük ücret alması ve kötü çalışma koşullarına değinildi. Kitle daha sonra yürüyüşe geçti. Özellikle genç kitlelerin coşkusu dikkat çekiciydi. Beş bin kişinin katıldığı yürüyüşte yansıyan coşku bir gün önce sosyal alanlarda çalışan emekçilerin yaptığı grev ve kitlesel gösterinin devamıydı.
Kızıl Bayrak / Köln