Dünyadan eylemler

Filipinler, Arjantin, Amerika, Avustralya ve Güney Kore’de işçiler, emekçiler ve gençler yaptıkları eylemlerle haklarına ve geleceklerine sahip çıkıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Mart 2025
  • 19:00

Filipinler, Arjantin, Amerika, Avustralya ve Güney Kore’de işçiler, emekçiler ve gençler yaptıkları eylemlerle haklarına ve geleceklerine sahip çıkıyor.

Arjantin’de sağlık hizmetlerinde ülke çapında eylemler

27 Şubat Perşembe günü, 100'den fazla işçi kolektifi, sağlık grubu ve örgütü Arjantin'de Devlet Başkanı Javier Milei'nin felaket getiren politikalarına karşı ülke çapında harekete geçti. Buenos Aires'te düzenlenen merkezi yürüyüşte sağlık sisteminin yetersiz finanse edilmesi, çalışma koşullarının kötüleşmesi ve kamu hastaneleri üzerindeki baskılar protesto edildi. Yürüyüşe katılanlar arasında sağlık çalışanları, hastalar ve Plaza de Mayo anneleri de vardı. 

Faşist Milei ve hükümeti göreve geldiğinden beri Arjantin sağlık sistemi ciddi darbeler aldı. Hükümet bir yanda mali sorumluluğun eyaletlere devredilmesi ve sağlık sisteminin özelleştirilmesi yönünde adımlar atarken diğer yanda ise kamu sektöründe kapsamlı bütçe kesintilerine gitti. Bu önlemler temel ilaç ve tıbbi personel sıkıntısına yol açmış ve giderek daha fazla hastanın hayatını tehlikeye atmıştır.

Filipinler’de çip fabrikasında grev

Laguna eyaletinde bulunan Cabuyao kentindeki Nexperia çip fabrikasında çalışan 1.800 işçinin yaklaşık yüzde 80'i 50 peso (0,80 avro) ücret artışı talep ederek greve gitti. İşçiler grevleriyle ayrıca sendikalı işçilerin işten atılmasını da protesto ediyorlar. 

Çinli Wingtech Group'a ait olan şirket ise sadece 17 peso zam yapmak istiyor. Bir ay önce şirketin “ulusal çıkarlar için gerekli” olması nedeniyle Çalışma Bakanlığı tarafından greve yasak getirilmişti. yasaklanmıştı. Grev aynı zamanda sendikacıların işten çıkarılmasını da hedefliyordu.

Amerika’da Kaliforniya’da 60 bin üniversite çalışandan grev

Çarşamba günü, Kaliforniya Üniversitesi'nin (UC) yaklaşık 60 bin çalışanı, daha yüksek ücret, personel eksikliğine karşı ve daha iyi çalışma koşulları için 26 Nisanda birkaç gün sürecek bir greve başladı. AFSCME sendikası tarafından temsil edilen yaklaşık 37 bin Kaliforniya Üniversitesi hizmet ve bakım çalışanı iki günlük bir grev düzenledi. UPTE-CWA sendikası tarafından temsil edilen yaklaşık 20.000 Kaliforniya Üniversitesi sağlık, araştırma ve teknik çalışanı üç günlük bir greve gitti. 

Avustralya’da Tersane işçileri: Ücret artışları için greve gitti

Avusturalya’nın güneyindeki Osborne’da yer alan Adelaide banliyösünde bulunan İngiliz BAE Systems donanma tersanesinde çalışan 400'den fazla işçi 28 Şubat ve 4 Mart tarihlerinde birer saat süreyle iş bıraktı. İşçiler üç yıl için yüzde 9.75'lik teklifi reddettiler. İşçiler, tersanede temsil edilen üç sendika ile birlikte, planlanan üç yıllık sözleşmede yıllık yüzde 6.5 talep ediyorlar. Tersane işçileri, 2023 yılında yapılan son ücret artışından bu yana geçen süre zarfında ücret kaybına uğradılar. Ülkede yıllık fiyat artışı yüzde 6 civarında seyrederken, işçiler yüzde 6,5 ücret artışında ısrarlı.  

Güney Kore’de Dangjin kentinde Hyundai Steel grevlerin ardından soğuk haddeleme tesisini durdurdu

Güney Koreli çelik şirketi Hyundai Steel'de işçiler ücret artışı için Ocak ayının sonundan bu yana grevdeler. Sendika işçilerin diğer taleplerinin yanı sıra 159 800 won (100 avronun biraz üzerinde) ücret artışı ve 2024 yılı için ikramiye olarak bir defaya mahsus 18 milyon won ödeme talep ediyor. 

Yönetim şu anda soğuk hadde tesisinde üretimi durdurdu ve burada çalışan işçilere lokavt uyguladı. İşçiler ücret alamayacaklar. Bu kısmi lokavt Hyundai Steel'de bugüne değin hiç yaşanmamıştı.